Samotna matka w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Marina86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marina86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam! Mam prośbę o pomoc i poradę; Jestem samotną matką po rozwodzie szukająca mieszkania ze względu na pleśni w pokoju dziecięcym, niestety w Monachium to nie jest takie łatwe, a po drugie moje zarobki nie są wystarczające dlatego też mam pomoc w postaci dopłaty do czynszu z urzędu miasta. Z tego względu że samotnej matce nikt nie chce wynająć mieszkania, zastanawiam się czy mogę złożyć o mieszkanie socjalne i czy mam jakieś szanse je dostać? Pleśń u córki jest koszmarna co też odbija się na jej zdrowiu, do tego okropny zapach i ciągła wilgoć. Proszę o poradę co mogę w tej sytuacji zrobić? Gdzie się udać?
Z góry dziękuję za podpowiedzi

Ostatnia edycja:
Tak pracuję, ale na pół etatu ze względu na dziecko .

Może pani złożyć wniosek o WBS i szukać mieszkania z tym dokumentem, powinno być łatwiej.

A gdzie powinnam złożyć taki wniosek ?

Dziękuję 😊 Mam jeszcze takie pytanie czy jako samotna matka mogę się starać o jakąś pomoc z Landratsamt albo Jobcenter ? Obecnie mam Wohngeld z Landratsamt ale niestety i tak ciągle mi brakuje na życie. Opłaty za mieszkanie itp. W Monachium są strasznie wysokie.

Wohngeld to już spora pomoc, istnieje jeszcze dodatek do Kindergeld, ale nie wiem, czy te dwa zasiłki nie wykluczają się? Ktos wie więcej?

Tak Wohngeld to spora pomoc ale tego dodatku nie mam wysokiego😏 więc żeby zapłacić czynsz muszę dołożyć 300 e do tego prąd, radio, internet, szkoła itp. I mojej wypłaty nie ma😑 więc żyję od 1 do 1 i liczę czy starczy

Doczytałam się, ze teoretycznie jest możliwe, pobierać Wohngeld i Kindergeldzuschlag, jednak wysokość pierwszego ma wpływ na wysokość drugiego. Wohngeld wliczany jest bowiem do dochodu, podobnie jak Zuschlag brany jest pod uwagę, gdy sklada sie podanie o Wohngeld.

ildiko dziękuję 😉postaram się to sprawdzić

Powrót