samotna matka

• Autor wątku Autor wątku barbara1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barbara1985

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Samotna matka Polka z dzieckiem zameldowana czy przysługuje pełny socjal w Niemczech?
Dlaczego nie wpisany temat czy to zagadka??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
zameldowanie nie daje samo w sobie zadnych praw. Liczy sie, ze wczesniej tu juz pracowalas, placilas podatki, jak dlugo, czy masz zezwolenie na pobyt Freizügigkeitsbescheinigung itd itp

Jakby na dzien dobry "samotnym matkom" przyslugiwal dzieki zameldowaniu pelny socjal, to zadna by w Polsce nie zostala

Czy Polce samotnie wychowującej dziecko w Niemczech przysługuje pełny socjal
i cały Kindergeld ?????
A kto opowie jak wygląda w Niemczech zwrot niesłusznie pobranych pieniędzy
i jaki jest okres zwrotu do tyłu.??????
belunia co ty o tym myślisz kiedy będzie najazd samotnych matek na Niemcy???.
powodzenia

zmieniłam tytuł, następnym razem temat bez nazwy zostanie usunięty
A kto opowie jak wygląda w Niemczech zwrot niesłusznie pobranych pieniędzy
i jaki jest okres zwrotu do tyłu.??????

nie wiem jak wygląda, bo nigdy nie kombinowałam, to tez nic nie musiałam oddawać

Ostatnia edycja:
Niestety nie przysługuje ci pełen socjal.
Postaraj się o pracę nawet za 400 euro. Inaczej możesz mieć problemy. Mnie przekazano, że jak nie będę pracować to nie przysługuje mi pomoc. :D

hej! ja jestem samotna matka tyle ze urodzilam, w niemczech.i powiedzieli ze przysluguje mi pelna pomoc z socjalu wlacznie z mieszkaniem.moja sprawa jest wlasnie w toku.tyle ze musialam okazac potrzebne im dokumenty tj ubezpieczenie, zameldowanie, pobyt, akt urodzenia dzecka.zaznaczam ze nie pracowalam nigdy w De.

byc moze moja sytuacja jest troche inna bo bylam na utrzymaniu rodzcow, ktorzy placa tu podatki itd. kindergeld tez dostaje.

to co powiedzieli"pani Helga z okienka JobCenter" , to jeszcze nie znaczy ze przyznają

juz przyznali tylko czekam na ostatni list.ja bylam u nich w sumie w sprawie pracy ale sami powiedzieli ze mam za male dziecko i moge jedynie siedziec na socjalu.moje dziecko jest urodzone w niemczech.tylko wlasnie ten pobyt mnie nurtuje czy przedluza mi na socjalu..

lenka20
juz przyznali tylko czekam na ostatni list.ja bylam u nich w sumie w sprawie pracy ale sami powiedzieli ze mam za male dziecko i moge jedynie siedziec na socjalu.moje dziecko jest urodzone w niemczech.tylko wlasnie ten pobyt mnie nurtuje czy przedluza mi na socjalu..
Jeżeli ojcem dziecka jest niemiec to masz pobyt.
Jeżeli jest inaczej to nie ma nic jedynie jak się dopatrzą to może być zwrot pieniędzy.
Ale zdaje mi się że starasz się o pochodzenie po dziadku i już złożyłaś papiery więc z socjalem nie ma problemu o ile przyznali ci obywatelstwo.

Ostatnia edycja:
nie nikt z mojej rodziny nie jest Niemcem.ojciec dziecka tez nie.samotna matka to wtedy kiedy ojciec dziecka jest nieuznany oficjalnie.mam pobyt teraz i tez dostalam pomoc socjalna.wiec dlaczego mialabym cos zwracac jesli przyznali..pierwszy raz slysze o czym takim...pobyt normalnie bym miala przedluzony jako obywatelka UE , ale jesli jestem na socjalu to slyszalam rozne opinie dlatego nie jestem pewna i sie dopytuje na forum..czy ktos byl w podobnej sytuacji moze?

samotna matka to wtedy kiedy ojciec dziecka jest nieuznany oficjalnie.

rece opadają ,od kiedy tak jest? :o

ciekawa jestem jak JC skieruje cie prędzej czy późnej po alimenty do Jugendamt,co tam powiesz na temat uznania,hmm nie dostaniesz nic

czy ktos byl w podobnej sytuacji moze?
tak , były takie sytuacje również tu na forum,nawet była małżonka obywatela Niemiec
wyszukiwarka i szukać

a tu zacytuje Ci jeden wpis polki

deportacja
moze ktos mi pomoze i byl w podobnej sytuacji od 2007 roku przebywam razem z synem w niemczech caly czas pracowalam w 2009. ZWOLNILI MNIE Z PRACY i przeszlam na hertzIV tam urzedniczka skierowala mnie nakurs powiedzieli ze to jak prac to chodzilam sobie na ten kurs jobcenter mi placil i zylam sobie spokojnie do wrzesnie 2011 przyszlo pismo z auslenderamtu ze deportuja mnie do polski za to ze jestem na zasilku do ktorego nie mam prawa dostalam 2 tygodniowa deportacje wzielam adwokata ktory prowadzi sprawe aler wczoraj mie powiedzial ze sprawa jest do przegrania teraz pracuje jestem na swoim utrzymaniu ludzie pomozcie moze ktos byl w podobnej sytuacji czy moga naprawde mnie deportowac po 5 latach ja naprawde nic nie zrobilam tylko zachorowalam

może teraz niektórzy zrozumieją o czym tu piszemy cały czas i przestrzegamy

Ostatnia edycja:
Witam, proszę o pomoc - mieszkam w Osnabruck jestem w małżeństwie od roku i mam synka niestety nie znam języka niemieckiego. Mąż obiecał że pójdę na kurs ale tak się nie stało dlatego że nie chce żebym się go nauczyła bo boi się że się usamodzielnię i pójdę do pracy i poradzę sobie sama z dzieckiem a on chce siłą nas zabrać do PL żebyśmy tam wrócili a jeśli tego nie zrobię to zabierze mi synka i sam z nim pojedzie. Proszę o pomoc. Jakie mam prawa? Czy jako samotna matka dostałabym jakąś pomoc od Państwa Niemieckiego czy należało by mi się jakaś pomoc na dziecko? Gdzie sięgnąć o pomoc ? Czy mąż może mnie szantażować zabraniem mi dziecka jeśli nie chcę z nim wrócić do PL ?

Mąż Polak,Niemiec??ty jakie obywatelstwo?
Dziecko urodzone w związku małżeńskim?
Ile dziecko ma lat,mies.?
Pracowalas,dostawalas cos od państwa?
i gdzie byl zalegalizowany związek?

Poza tym piszesz........jako samotna matka......?Samotna mozesz byc mieszkając sama,w separacji bądź rozwiedziona.Jak dlugo w Deutschland mieszkasz?

Przepraszam, nie jestem samotną matka wychowującą dziecko ponieważ mieszkam z mężem. Pytanie dotyczyło czy jeśli bym została sama tutaj w Niemczech czy należałaby mi się jakąś pomoc finansowa. Miejsce pomoc gdzie udzielono by mi pomocy prawnej(z związku z tym że mąż mnie szantażuje zabraniem dziecka) Obecnie jesteśmy na socjalu ponad rok ( ja nie pracowałam jeszcze w Niemczech) ale szukam pracy. Jesteśmy Polakami. Ślub w Polsce. Dziecko urodzone w związku małżeńskim. Dziecko lat 2.

Dziecko nie jest twoja osobista wlasnoscia, tylko dopoki jestescie malzenstwem, maz ma rownoprawne prawa rodzicielskie, wiec jak maz chce wrocic do Polski z dzieckiem, a ty chcesz tu zostac z dzieckiem, to on ciebie tak samo "szantazuje" jak ty jego, to na razie nie jest zaden "szantaz", tylko spor malzenski, ktory sami musicie rozwiazac.

Jesli nigdy tu nie pracowalas, a bylas na utrzymaniu meza, to nie masz prawa do zadnej pomocy panstwa niemieckiego, bo korzystasz z prawa pobytu w Niemczech jako "czlonek rodziny (pierwotnie) pracujacej osoby", jak ta osoba wroci do Polski, wygasnie twoje prawo pobytu, chyba ze chcesz zyc tu z alimentow tylko, ale najpierw musisz przeprowadzic rozwod i otrzymac od sadu wylaczne prawa rodzicielskie, zeby decydowac samodzielnie, gdzie moze przybywac wasze wspolne dziecko

Witam,chciałabym się dowiedzieć jaka pomoc mi przysługuje jeśli odejdę od męża. Jesteśmy tylko 3 miesiące małżeństwem,mamy ośmiomiesięczne dziecko. Maz nadużywa narkotykow,marihuany i amfetaminy,a jak nie bierze to robi sie agresywny i skutkiem tego sa moje siniaki,choc stara sie bic z otwartej reki,zeby sladow nie bylo. Chce zeby nasze dziecko wyroslo na normalnego,dobrego czlowieka a maz robi z naszej rodziny patologie. Nie moge narazie wrocic do Polski,bo poprostu nie mam gdzie. Przed ciaza pracowalam w restauracji,obecnie mam elterngeld 180e. Mieszkamy w Nadrenii Północnej-Westfalii.

Pierwsze, co powinna Pani zrobić przy najbliższej awanturze lub bijatyce, to wezwać policję i żądać założenia tzw. niebieskiej karty. Jest to niepowtarzalny dowód w rozprawie rozwodowej. Następnie skierować się do prawnika - przy takich dochodach zostanie Pani zwolniona z kosztów. Najpierw 1 rok separacji faktycznej zgłoszonej u prawnika, później rozprawa rozwodowa. Juz w czasie separacji otrzyma Pani pomoc od Państwa.
Ale nie rozumię, czemu wyszła Pani za mąż za niego skoro jest narkomanem. A przeciez wiedziała Pani o tym.

Przysiegal,ze przestanie,dawalam mu szanse,jestem optymistka i myslalam,ze da rade. Myslalam,ze po slubie bedzie lepiej i nie chcialam wychowywać sama dziecka. Boje sie ze nie dam rady,bo jest tez problem z jezykiem.

Powrót