Samotna w ciązy

• Autor wątku Autor wątku Polka21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Polka21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jestem od dwóch lat w Niemczech,nie radzę sobie jeszcze z językiem na tyle by moc dowiedziec sie wszystkiego w urzedach. Moja sytuacja wyglada nastepująco. Jestem w piatym miesiacu ciazy,jestem sama poniewasz rozeszlismy sie z partnerem,nie zostalam zwolniona z pracy lecz zawieszona,co miesiac dostaje sto procent ,moje dochpdy to 1060euro. z tego sama opłacam mieszkanie prad,na zycie zostaje mi okolo 500 euro co nie starcza juz teraz poniewaz łuzeczko,ciuszki,wszystko kosztuje a ze jestem sama jest ciezko,i moje pytanie brzmi czy uzyskam pomoc z panstwa? jesli tak z jakiej instytucji? słyszalam wiele razy ze nie uzyskam pomocy poniewaz moj dochod przekracza,ale czy moze tak byc ze samotna kobieta w ciazy musi sobie jakos radzic mimo to ze ma za mało na wszystko?? prosze o pomoc.

jesli faktycznie przekraczasz kwotę minimalną urzędy będą mieć związane ręce żeby ci pomóc. Faktycznie jeśli jesteś w ciąży to spokojnie po urodzeniu dostaniesz 184 e kindergeld co powinno poprawić warunki bytowe. Jednak gdyby potrzebna była pomoc w umeblowaniu ubraniach i pomocy językowej, proszę udać sie do Caritas, Deutsches Rotes Kreutz najbliższego w stosunku do miejsca zamieszkania.

Pozatym wniosek o Alimenty do partnera po urodzeniu

pozdrawiam:serce:

Powrót