samotne matki i income support

• Autor wątku Autor wątku agaciq21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
hej.mam pytanie.jestem samotna mama wychowujaca syna 4,5 letniego ktory chodzi do szkoly.tydzien temy zrezygnowalam z pracy bo po pierwsze za daleko bylo jezdzic po drugie nie oplacalo sie wcale .pracowalam tam dlugi czas ok 6 lat z 2 letnia przerwa po urodzeniu syna.teraz nie wiem czy kwalifikuje sie do income support.prosze o szybka odpowiedz

Witam. Odpowiem na Twojego posta wieczorem. Juz teraz moge Tobie powiedziec ze nawet nie mysl o Income Support. Do uslyszenia. :(

Jezeli chodzi o Income Support to dla Polakow otrzymanie tego zasilku graniczy z cudem. W momencie kiedy przestalas pracowac utracilas tak zwazny status "right to reside" Taki status posiada osoba ktora jest pracownikiem, poszukujacym pracy, self sufficeint, studentem albo family member albo samozatrudnionym. Nie znam Twojej sytuacji ale moglabys sie szybko zarejestrowac jako self employment albo powolac sie na status family member. To jednak nie gwarantuje jednak, ze otrzymasz Income Support od razu. Mozesz otrzymac odmowe. Odwolasz sie i cala sprawa bedzie trwala bardzo dlugo. Sprawa moze nawet dojsc do Trybunalu. Innym wyjsciem bedzie podjecie pracy na przyklad na 5 godzin tygodniowo i wtedy aplikowac o Income Support. Latwiej jednak otrzymasz Jobseeker Allowance wiec zastanow sie czy bedziesz chciala poszukiwac pracy. Dziecko ma 4.5 roku wiec spokojnie mozesz pracowac na 16 godzin tygodniowo. Finansowo zdecydowanie lepiej na tym wyjdziesz bo otrzymasz dodatkow Working Tax Credit. Nie znam Twojej sytuacji wiec jezeli bedziesz mogla napisac cos wiecej bedzie to bardzo pomocne. Pozdrawiam

Mam pytanie, tylko nie wiem czy w tym miejscu powinnam je zadac, wiec z gory przepraszam. Moja siostra jest w Anglii, sprawa ma sie tak, ze jej dziecko ma teraz 11 mc, ojcem dziecka jest anglik, czyli dziecko ma ang obywatelstwo...niestety ojciec stracil zainteresowanie...wlasciwie to nigdy nie chcial dziecka, jak sie pozniej okazalo. moja siostra musi sie od niego wyprowadzic, ale boi sie ze nie poradzi sobie, on nie chce placic nic na dziecko, gdzie powinna udac sie zeby zmusic ojca dziecka do placenia alimentow? czy przysluguja jej jakies benefity? niedlugo wraca do pracy, dziecko bedzie musialo isc do przedszkola...prosze o jakiekolwiek porady/wskazowki.

Jesli chodzi o alimenty to child support agency. Z reszta pytan proponuje, zeby siostra sie odezwala, bo sprawa wymaga informacji. Pozdrawiam.

Sytuacja siostry nie wyglada najgorzej. Piszesz, ze wraca wkrotce do pracy wiec bedzie uprawniona do HB, CTC i WTC oraz CHB jako osoba wychowujaca dziecko. Jezeli chodzi o alimenty to trzeba zlozyc jak najszybciej wniosek do Child Support Agency. Sciaganie alimentow potrwa wiec trzeba sie do nich zglosic jak najszybciej. Okres naliczania alimentow biegnie po uplywie 7 dnia od momentu poinformowania ojca o obowiazku placenia czyli siostra musi liczyc ze utraci alimenty mniej wiecej za okres od 4-6 tygodni od zlozenia swojego wniosku. Siostra powinna miec przy sobie jak najwiecej informacji o ojcu dziecka np NIN, nr konta bankowego, nazwa pracodawcy itp. Ulatwi to szybsze sciaganie alimentow. Kwoty alimentow nie sa duze wiec siostra bedzie musiala sie postarac samodzielnie o zasilki.

Co w świetle prawa oznacza samotna matka?
Jeśli jestem osobą, która samotnie wychowuje dziecko, czy należy mi się jakaś pomoc z MOPS-u? W dodatku jestem bezrobotna. Ojciec dziecka uznał dziecko, nie podałam go o alimenty bo puki co wywiązuje się z umowy, którą zawarliśmy, że będzie dobrowolnie płacił na dziecko ustaloną przez nas kwotę. Z tego co czytałam to zasiłek dla samotnej matki należał by mi się wtedy gdyby ojciec był nieznany lub musiała bym podać go o alimenty, gdzie puki co nie ma na razie takiej potrzeby.

Wiem właśnie dopiero później się zorientowałam, że zadałam to pytanie nie tu gdzie trzeba. Przepraszam ale jestem tu świeża i dopiero zapoznaje się z tym forum, dzięki za kierunek:)
pozdrawiam;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót