Samowola Budowlana, kto jest winien

• Autor wątku Autor wątku WojciechB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WojciechB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam problem i potrzebuję porady i pomocy.

Jestem przedsiębiorcą, ostatnio byłem zmuszony do zmiany lokalizacji mojego biura (wynajmujący sprzedał lokal który wynajmowałem). Zdecydowałem przenieść biuro na teren jednego z marketów w moim mieście.

Zakupiłem kontener / pawilon biurowy. Uzgodniłem wszystko z władzami marketu, podpisałem umowę, postawiłem kontener i jednocześnie wystąpiłem ze zgłoszeniem budowy (w późniejszym okresie chciałem wystąpić o pozwolenie na budowę ) do wydziału budownictwa ponieważ taki zapis mam w umowie z marketem. Niestety po około 2tyg otrzymałem negatywną decyzję od wydziału budownictwa tłumacząc że MPZP na ten oszar zakazuje zabudowy tymczasowej.

Moje pytanie co mam zrobić w tym momencie. Władze marketu przepraszają i twierdzą że w całej Polsce jest to pierwszy w przypadek z ich strony. namawiają mnie do postawienia pawilonu tak jak miał stać i (czyli samowola budowlana) i zobaczeniu jak to będzie się rozwijało.

Proszę o poradę i odpowiedź:

- Kto powinien sprawdzić od początku czy mogę tam stanąć czy nie? Ja jako podnajmujący powierzchnię ? czy Właściciel gruntu czyli Market ?
- Czy w momencie kiedy urzędnicy w mojej miejscowości będą chcieli zająć się tą sprawą to będą egzekwować i dochodzić prawa ode mnie? czy od marketu jako właściciela gruntu?

- Jaka kara mi grozi? wiem że wg prawa grzywna za samowolę budowlaną to nawet 1mln zł ale pytam tak realnie? ile wynosi pierwszy mandat który mógłbym otrzymać ?

- proszę o jakieś pomysły i rady, co z tym zrobić ?

Nie ukrywam że na chwilę obecną waham się czy po prostu tego biura nie postawić w tym miejscu ponieważ zainwestowałem w to dużo czasu i pieniędzy i na zmianę teraz lokalizacji może być już za późno.

Z góry dziękuję za pomoc.

- Kto powinien sprawdzić od początku czy mogę tam stanąć czy nie? Ja jako podnajmujący powierzchnię ? czy Właściciel gruntu czyli Market ?
Ty. MPZP nie jest tajne.

- Czy w momencie kiedy urzędnicy w mojej miejscowości będą chcieli zająć się tą sprawą to będą egzekwować i dochodzić prawa ode mnie? czy od marketu jako właściciela gruntu?
Mogą od Ciebie.

- Jaka kara mi grozi? wiem że wg prawa grzywna za samowolę budowlaną to nawet 1mln zł ale pytam tak realnie? ile wynosi pierwszy mandat który mógłbym otrzymać ?
To nie jest tak, że dostaniesz karę i nagle wszystko stanie się "legalne". Raczej dostaniesz nakaz usunięcia obiektu.

- proszę o jakieś pomysły i rady, co z tym zrobić ?
Zawczasu daruj sobie albo chociaż rozeznaj się w MPZP i skonsultuj z jakimś projektantem co i jak można wybudować w tej okolicy.

Powrót