Samowola Budowlana

• Autor wątku Autor wątku rolka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rolka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Mam pytanie mianowicie mam w domu dozywotnika z prawem do korzystania z całego domu.Teraz coś mu odbiło i planuje remont chce z pokoju zrobić kuchnio-łazienke .Zaznacze że technicznie jest to trudne do wykonania gdyz trzeba pociagnąć wode , podłączyć ścieki co wiąże się z rozwaleniem podłogi zakładaniem nowej rury ściekowej ,wyburzeniem sciany .nie pytali nas nawet o pozwolenie ,gdyz twierdza że moga robic co im sie podoba .Co mam zrobić aby wyperswadowac im te głupie plany z głowy jakie mam prawa ,czy apsolutnie nie mam nic do powiedzenia? Bardzo proszę o potraktowanie sprawy jako pilnej gdyz to już się zaczyna
(Dom ma 70 lat i raczej nie wytrzyma tej roboty)

[cytat:o6nmespr](Dom ma 70 lat i raczej nie wytrzyma tej roboty)[/cytat:o6nmespr]
Zgłosić natychmiast powiatowemu inspektorowi nadzoru budowlanego.

Tak tez zrobie .Interesuje mnie równiez to czy mają oni prawo podejmować takie przedsięwziecie nie pytajac mnie o zdanie I co ewentualnie moglabym jeszcze zrobić aby zaniechali tego remontu?

Bez pozwolenia lub zgłoszenia nie można wykonywać robót budowlanych(z zastrzeżeniem wyjątków ustawy). Jeśli dożywotnik zaczął wykonywać roboty budowlane(rozumiem, że zaczął), to proszę zgłosić się do nadzoru budowlanego.
[cytat:2nd6ihip]Interesuje mnie równiez to czy mają oni prawo podejmować takie przedsięwziecie nie pytajac mnie o zdanie[/cytat:2nd6ihip]
Do prowadzenia robót budowlanych potrzebne jest prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.
[cytat:2nd6ihip]Prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane - należy przez to rozumieć tytuł prawny wynikający z prawa własności, użytkowania wieczystego, zarządu, ograniczonego prawa rzeczowego albo stosunku zobowiązaniowego, przewidującego uprawnienia do wykonywania robót budowlanych.[/cytat:2nd6ihip]

Z tego wnioskuje że w żaden sposob nie mogą podjąć się remontu ,gdyz nie mają do tego prawa a i stan domu nie pozwala na to .Bedą musieli chyba nawet naprawić to co rozwalili na swój koszt .

Powrót