samowola budowlana

• Autor wątku Autor wątku kruk123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kruk123

Użytkownik
Odpowiedzi
133
jakie przepisy obligują Urząd Gminy do powiadomienia Inspektora Nadzoru Budowlanego o stwierdzonej przez ten urząd samowoli budowlanej.

Urząd gminy, ani też organ gminy - wójt (burmistrz, prezydent miasta) nie są ani właściwe ani kompetentne do stwierdzania samowoli budowlanej. Sprawę rozpatruje Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego na wniosek strony, albo z urzędu.
Zatem o samowoli budowlanej rozstrzygnie PINB wszczynając postępowanie na żądanie strony ( której interes prawny zostanie ustalony zgodnie z przepisem art. 28 K.p.a. i art. 28 Prawa budwlanego ) albo też może wszcząć "samodzielnie" po powzięciu informacji od osoby nie będącej stroną w postępowaniu.

nie zostały wydane warunki zabudowy z względu na to ,że budynek już został wybudowany, jest to stwierdzone przez urzędnika gminnego oraz urbanistę w protokóle z wizji na miejscu. czyl należy rozumieć , że jeżeli nikt z zewnątrz nie doniesie do PINB można spać spokojnie. Urzą gminy nie jest zainteresowany zwalczaniem samowoli budowlanych na swoim terenie. proszę o odpowiedż Jakkubba

kruk123 napisał:
czyl należy rozumieć , że jeżeli nikt z zewnątrz nie doniesie do PINB można spać spokojnie.

Z tym spokojnym snem to bym nie przesadzał. PINB ma prawo też wszcząć postępowanie z urzędu, a to czy będzie chciał dokładać sobie roboty zależy od praktyki. Istotny jest tylko fakt, że powzięcie udokumentowanej, pisemnej informacji w tym przedmiocie nie będzie mogło być przez PINB zlekceważone.

Poza tym czy czasem PINB nie wszczął postępowania mającego na celu legalizację samowoli? Dziwi mnie dobrowolne występowanie o decyzję ustalającą warunki zabudowy po samowolnym wzniesieniu budynku... ?

serdecznie dziękuję Jakubb będę próbował spać czujnie , ale myślę , że to się może upiec. Warunki zabudowy wydaje gmina , a ta nie jest zainteresowana zwalczaniem samowoli budowlanej na własnym terenie. I tak myślę za parę miesięcy sprawa przyschnie i nikt nie będzie pamiętał , że była taka sprawa.Serdeczie pozdrawiam i życzę spokojnych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia.

Powrót