Samozatrudnienie w Holandii przez wlasna firme w PL

• Autor wątku Autor wątku kalitko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kalitko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.

Czy posiadajac firme w Polsce moge pracowac dla holenderskiej firmy na zasadach samozatrudnienia? Jak to wtedy jest z rozliczeniem podatku? Poniewaz mam mozliwosc pracowac jako taksowkarz dla wiekszej firmy i tylko taka forma zatrudnienia wchodzi w gre. Pieniadze dostaje bezposrednio od klientow i sam prowadze ksiegowosc ile dostalem i ile musze zaplacic od tego podatku. Tej duzej firmie place stala kwote co miesiac w zamian za licencje i caly ten uklad. Nie moge teraz otworzyc dzialalnosci w NL poniewaz nie mam tu (jeszcze) stalego adresu a praca i pieniadze czekaja.

Drugie pytanie: Mam zamiar tu studiowac i czy wiecie czy to ze przez wakacje bede pracowal na zasadzie samozatrudnienia moze wplynac na moje studiefinanciering od wrzesnia (kiedy to we wrzesniu juz nie pracuje) ? I czy gdy jestem samozatrudniony moge sie zatrudnic u kogos innego na godziny? Bo musze miec wypracowane 32 godziny w miesiacu aby dostac studiefinanciering.

Pozdrawiam

Strasznie dużo rzeczy chcesz robić na raz.
pierwsze pytanie:
skontaktuje się z księgowym w tej sprawie celem konsultacji i wyjaśnienia spraw związanych z podatkiem itp.
drugie pytanie:
a masz zameldowanie w Holandii? bo Holandia wypłaca różne dodatki dla osób zamieszkałych na STAŁE w Holandii, w tym także dotacje na naukę.

Zameldowanie bedzie od lipca ale juz teraz chcialbym pracowac na taxi gdyz to dobre pieniadze. Dlatego jeszcze w czerwcu chcialbym pracowac w swojej polskiej firmie.

Wiec od lipca bedziesz mogl sie ubiegac o rozne dotacje w Holandii. Jak sie zameldujesz w Holandii, koniecznie zalatw sobie DiGiD, to ulatwi bardzo duzo zalatwianie formalnosci w urzedach np. on-line.

Powrót