Samozatrudnienie w UK, życie w Polsce, praca zdalna a podatki w Polsce

• Autor wątku Autor wątku beniaminj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beniaminj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Posiadam w UK działalność gospodarczą self-employed. Wykonuję usługi IT. Przymierzam się do powrotu do Polski.
Mam jedno pytanie. Jako że będę przebywał w Polsce powyżej 183 dni i w zasadzie przeniosę tam swój ośrodek życia to czy będę musiał odprowadzać jakiekolwiek składki/podatki do urzędu skarbowego ?
Dodam, że moje zarobki będą zdobywane jedynie poza granicami kraju i zamierzam w dalszym ciągu kontynuować działalność gospodarczą w UK ( czy to w ogóle będzie legalne?).
Dzięki bardzo za pomoc.

Witam,
mam podobny problem - jestem self-employed w Anglii w branzy
transportowej i mam plan niedlugo wrocic do Polski - chce mieszkac w Polsce
przez 7 miesiecy w roku i pracowac pozostale 5 miesiecy w Anglii.
Jestem ciekaw jak wyglada ta sytuacja od strony legalnej.
Pozdrawiam.

mozecie prowadzic firmy za granica....zwalszcza ze osiagane dochody sa wlasnie tam ....choc mysle ze potrzebny bedzie brytyjski adres

Dzieki za odpowiedz - juz myslalem,ze to forum jest kompletnie martwe...
Pozdrawiam.

hejka
niestety te forum wiele nie pomaga a udzielona powyżej odpowiedź jest błędna. Z tego co do tej pory się dowiedziałem to jedynie kiedy założy się spółkę ( LTD ) to wtedy można wypłacać sobie dywidendy i one są opdatkowane w kraju gdzie jest założona firma. Ale nawet to nie jest pewne jeszcze dla mnie. Generalnie nawet jeśli jesteś samozatrudniony w uk i pracujesz w Polsce (powyżej 183 dni w roku przebywasz w polsce) - polski urząd skarbowy ma prawo wymagać od ciebie płacenia podatków w Polsce...

Pozdr

acha jeszcze jedno - nie wiem jak to jest kiedy wykonujesz pracę jedynie przez 5 miesięcy w roku i w dodatku w UK. Może da się wtedy uniknąć polskiego fiskusa.

Skoro jesteś self-employed i zamierzasz przenieść swój 'ośrodek życia' do PL to jednoznacznie z tym przenosisz 'siedzibę', a co za tym idzie miejsce płacenia podatków. Nie ma znaczenia wtedy gdzie wykonujesz te usługi.

Chciałam jeszcze dodać,że Revenue niebawem zaostrzy przepisy w tym temacie ponieważ za dużo ludzi kombinuje by płacić podatki i ubezp. na wyspie fizycznie mieszkając w PL. Mimo iż są 'zatrudnieni' w brytyjskiej firmie jest to niezgodne z prawem bo nie są mieszkańcami UK.

wg mnie podatki nalezy oplacac w kraju, ktorego sie jest rezydentem, z doswiadczenia wiem, ze mieszkajac w uk i majac dochod z zatrudnienia w uk i dochod z samozatrudnienia w pl - oplacam podatki w uk Wg mnie benjaminj ty bedziesz zobligowany wspierac polskie strony swoimi podatkami

nalezy rozroznic dochody osiagane z tytulu zatrudmnienia dochody z firmy -
rezydentura podatkowa dotyczy zatrudnenia na umowe o prace:tuptup:- podatki i ubezpiczenie placi sie tam gdzie sie prace wykonuje niezaleznie kto ( kraj rejestracji firmy) jest pracodawca

w przypadku firmy - podatki oplaca sie w miejscu rejestracji firmy - chyba ze posiada ona w danym kraju oddzial

a brytyjski urzedy skutecznie lamia prawo unijne - dwie konkretne dyrektwy - ale poki nie znajdzie sie ktos kto ich poda do sadu ten stan bedzie trwal

Dzieki wszystkim za odpowiedzi - chcialem zaznaczyc,ze ja nic nie "kombinuje" jak to ktos wczesniej nazwal - zamierzam w Polsce tylko mieszkac i nie pracowac - a praca self-employed pozostale 5 miesiecy w UK spokojnie mnie utrzyma. Czyli tak naprawde mozna to tez nazwac 7-miesiecznym urlopem w Polsce co roku. Pozdro.

Powrót