Samsung - gwarancja

• Autor wątku Autor wątku krycha1997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krycha1997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.
Niecały rok temu kupiłem na firmę telefon o wartości 2 tysiące a w innym sklepie dedykowane do tego telefonu etui. Etui zacznie porysowało mi telefon, jest po prostu wadliwe a Samsung wie o tej wadzie. Pojawiło się nawet oświadczenie w tej sprawie w języku angielskim. Chodzi konkretnie o telefon Samsung Galaxy S6 Edge i etui Clear View Cover. Samsung twierdzi, że na etui jest 3 miesiące gwarancji i nie naprawią mi telefonu ani nie oddadzą pieniędzy za etui. Ja uważam, że na podstawie art. 577 § 4 Kodeksu cywilnego mam 2 lata gwarancji, bo do etui nie jest dołączona karta gwarancyjna ani warunki gwarancji. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Tzn? Nie było dołączonej karty gwarancyjnej ani warunków gwarancji. Na stronie samsunga znalazłem jedynie zapis że na te etui gwarancja wynosi 3 miesiące.

Samsung się z tym nie zgadza, ich odpowiedź: "Chciałbym poinformować, że okres gwarancji na etui wynosi 3 miesiące od daty jego zakupu. Z dowodu zakupu urządzenia wynika, że jest ono po wspomnianym okresie gwarancyjnym. W związku z powyższym obecnie wszelkie usterki wywołane działaniem etui może Pan naprawić odpłatnie w Autoryzowanym Serwisie. ". Nie chcą przyjąć telefonu do naprawy. Nie wiem co mam zrobić, sąd konsumencki w przypadku zakupu na firmę...? No pierwszy raz mam taką sytuację.
Gdy powołałem się na w/w artykuł uzyskałem odpowiedź: "W tej sytuacji, dwu letni okres gwarancji na etui, wynika z praw konsumenta, a co za tym idzie obowiązuje on wyłącznie sprzedawcę.
Sugerowałbym, przekazanie urządzenia na dokładną analizę do jednego z autoryzowanych serwisów."
Co robić?

Sąd konsumencki w przypadku zakupu na firmę nie wchodzi w grę, bo nie jesteś konsumentem.
Gwarancja na etui minęła, być może rękojmia u sprzedawcy jeszcze coś zdziała (o ile serwis potwierdzi że wady telefonu powstały wskutek korzystania z etui)

krycha1997 napisał:
"Chciałbym poinformować, że okres gwarancji na etui wynosi 3 miesiące od daty jego zakupu. Z dowodu zakupu urządzenia wynika, że jest ono po wspomnianym okresie gwarancyjnym.
Ich stanowisko jest prawidłowe.

Powrót