sasiad droga i klopoty... :(

• Autor wątku Autor wątku darek4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darek4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Kupilem domek z dzialka na wsi bez drogi dojazdowej. Teraz chcialem dojsc do porozumienia z sasiadami o utwozenie drogi i ZACZAL sie klopot. Najpierw doszlismy do porozumienia, ze mam mu dac za pol drogi kawalek dzialki (m /m) W tej chwili nie pasuja mu zadne popozycje nawet te ktore wystosowal sam miedzy innymi: mam mu dac za cala droge dzialke (m/m) i prawo dojazdu do swego domu na ta propozycje tez przystalismy, lecz krotko po tym sprawa zaczela sie komplikowac, gdyz sasiadowi bylo za malo. Czuje sie zazdrosny o to ze mamy wieksza dzialke, ze konczymy juz remont domu, przez co jest strasznie zlosliwy i robi wszystko, aby utrudnic dojazd do domu :x
Chcialbym zaznaczyc iz jego dzialka ma 4,5 ara a moja prawie h, z tym ze moj dom stoi 9 metrow od jego dzialki. Przystajac na jego propozycje wpuszczam go do 2.5 metra pod dom. Droga dojazdowa byla tam praktycznie od zawsze, poniewaz obie dzialki stanowily jedna calosc. Ojciec oddaac pole synowi, zostawil sobie na dozycie 4 ary. Wnuk zamieszkal 10 lat temu z dziadkiem, po jego smierci stara sie o zasiedzenie w/w dzialki, wiec nie jest jeszcze prawnym wlascicielem. Chcialbym uniknac sadu, chociaz slyszalem o mozliwosci utworzenia drogi koniecznej przez sad. Prosilbym o porade jak mozna zalatwic ta sprawe, a takze jakie sa procedury i koszty zwiazane z krokiem ostatecznym (pozwaniem do sadu)

Wniosek o ustanowienie drogi koniecznej (200,00 zł) lub przejazdu i przechodu (5% wartości przedmiotu sporu, czyli tej części działki przez którą ma być ustanowiona służebnośc przechodu i przejazdu).

dzieki a moze wiesz jaka dalsza jest procedura? slyszalem ze sad powoluje bieglego ktory sporo kosztuje i kto za to placi? jaka sad moze ustalic odplatnosc za korzystanie z drogi? :what:

Powrót