Sąsiad nie posiada ubezpieczenia od OC...

• Autor wątku Autor wątku asjulek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asjulek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Sąsiad zalał mi łazienkę. Podał mi swój nr polisy, z którym zwróciłam się do mojego zakładu ubezpieczeń PZU z wnioskiem o wypłatę odszkodowania. Jednak jak się dowiedziałam sąsiad (który jest ubezpieczony w zakładzie Warta) posiada polisę ubezpieczeniową mieszkania, natomiast nie ubezpieczył się od OC. W związku z tym dostałam odpowiedź od Warty, iż nie dostanę odszkodawania, ponieważ sąsiad nie miał wykupionego tego OC.

Ja mam ubezpieczone mieszkanie i mogłabym otrzymać odszkodowanie z mojej polisy, ale z jakiej racji mam w przyszłości stracić zniżki ubezpieczeniowe??

W przeszłości sąsiad nas zalał i pieniądze były wypłacone z mojej polisy i straciłam zniżki.

Teraz chcę, aby sąsiad odpowiadał za szkody wyrządzane mi.

Oczywiście istenieje jeszcze sposób dogadania się z sąsiadam, ale tu nie liczę na jego dobrą wolę.

Czy tutaj działa prawo regresu ubezpieczeniowego.

Barzo dziękuję za poradę prawną.
Pozdrawiam
Asjulek

witam

naturalnie, że ubezpieczyciel po wypłacie z twojej polisy ubezpieczenia mieszkania może wystąpić do sąsiada o zwrot wydatkowanej kwoty;
jeżeli jednak nie chcesz występować do swojego ubezpieczyciela, to wezwij sąsiada do zapłaty takiej a takiej kwoty, a jeżeli nie zrobi to dobrowolnie, to do sądu; wezwanie wyślij mu listem poleconym, by mieć dowód nadania wysyłki

pzdr

Bardzo dziękuję za poradę. Chciałabym, aby takie sprawy odszkodowawcze całkowicie załatwiał ubezpieczyciel, ale przypuszczam, że ta druga opcja jest niestety bardziej prawdopodobna.
Pozdrawiam serdecznie
Asjulek

Wydaje mi się, że w przypadku skutecznego regresu nie powinno być zwyżek przy kontynuacji ubezpieczenia.

Sprawdź w OWu lub zapytaj w Warcie, jak to ze zwyżkami jest po wypłacie z Twojej polisy i po odzyskaniu odszkodowania przez Wartę.

Po zapłacie przez sąsiada przecież Warta wychodzi na zero. Wiec z jakiej racji zwyżki.

Powrót