sąsiad oskarza mnie o zniszczenie płotu

• Autor wątku Autor wątku elwira1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elwira1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam. sąd rej. stwierdził moją winę zniszczenia plotu sąsiada. świadkowie to on i jego żona. dlatego że czasem tam zostawiam samochód na poboczu obok jego ogrodzenia i na tej podstawie stwierdzono ze jest bardzo duze prawdopodobienstwo że to ja zrobiłam. oczywiscie cos takiego nie miało miejsca, płot owszem uszkodzony ale nie przeze mnie. niestety sad rejonowy stwierdzil ze jestem winna i wyznaczyl kare 300 zł. wiem ze naprawa tego plotu kosztuje 27 zl. juz wniosłam sprzeciw do wyroku i czekam na termin rozprawy. CZY MOGE WCZESNIEJ ZLOZYC WNIOSEK O UMORZENIE POSTEPOWANIA Z TEGO TYTULU ŻE JEST ZA MAŁA SZKODLIWOŚC SPOŁECZNA? POLICJA WSZCZYNA POSTEPOWANIE POWYŻEJ 55 ZŁ SZKODY, WIĘC CHYBA SPRAWA NIE POWINNA TRAFIC WOGOLE DO SĄDU.A może mogę wnieśc o umorzenie juz na początku rozprawy. Czy potrzebuję kogoś z firmy ktora naprawia płoty, czy to sąd powinien powołać biegłego w celu określenia wartości szkody. prosze o radę. Z góry dziękuję za odpowiedzi na mój post.

[cytat="elwira1"] wiem ze naprawa tego plotu kosztuje 27 zl.[/cytat] a skad znasz taką dokładną wartość - czyżbyś powoływała biegłego ..?czy może pan Henio spod budki z piwem powiedział że za tyle może naprawić...?

[cytat="elwira1"] CZY MOGE WCZESNIEJ ZLOZYC WNIOSEK O UMORZENIE POSTEPOWANIA Z TEGO TYTULU ŻE JEST ZA MAŁA SZKODLIWOŚC SPOŁECZNA? [/cytat] Nie - ponieważ nie ty o tym decydujesz co jest szkodliwe a co nie jest szkodliwe społecznie...

[cytat="elwira1"]POLICJA WSZCZYNA POSTEPOWANIE POWYŻEJ 55 ZŁ SZKODY, WIĘC CHYBA SPRAWA NIE POWINNA TRAFIC WOGOLE DO SĄDU. [/cytat] A kto ci takich bzdur naopowiadał?

Jeśli nie zgadzasz się z wyceną możesz zawnioskować o powołanie biegłego... ale w konsekwencji za niego zapłaci strona przegrywająca...

wiem ile to kosztuje bo zadzwonilam do 2 firm ktore sie tym zajmują, to jest płot betonowy, przęsła, i cena jest u obu taka sama 27 zł. ale dopiero mogę to zrobić po rozpoczęciu rozprawy? dzieki za podjęcie dyskusji :ok:

a co do tych 55 zł to nie są bzdury ! przeciez policja nie ruszy palcem jesli beda to grosze. to chyba logiczne. kiedys to bylo 250 zł, a może dalej tak jest i dlatego ten.....moj swietny sąsiad tyle rząda. zwariowac można......

elwita - wiesz że gdzieś dzwonią tylko nie za bardzo kojarzysz w którym kosciele... 250 PLN tyczy się np. kradzieży...a nie uszkodzenia mienia...:)
I jeśli chodzi o kradzież to poniżej tej wartości jest wykroczenie a powyżej występek..

no juz wiem. ... wiem. rzeczywiscie masz racje

Powrót