Saturn - zgłoszenie reklamacji tableta

• Autor wątku Autor wątku aleksandra1712
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aleksandra1712

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, w grudniu 2013 zakupiłam tablet, który 2 dni temu się zepsuł (nie mam pojęcia co jest nie tak, ale nie włącza się) wybrałam się, do Saturna i Pani oświadczyła mi że po 1. mam mieć oryginalne pudełko po 2. kartę gwarancyjną po 3. ładowarkę, pudełko udało mi się znaleźć niestety troszkę naderwane, kartę gwarancyjną gdzieś zgubiłam, a oryginalnej ładowarki po prostu nie mam (to ładowarka na micro USB czyli taka jak do telefonu, po prostu ktoś z rodziny pożyczył tamtą a ja mam tą samą co do telefonu), pytanie brzmi co robić ? Czytałam coś o rękojmi, ale nie za bardzo to rozumiem, poza tym konieczna jest ta ładowarka ? Ładowarka ma przecież tylko pół roku gwarancji więc spokojnie mogłam kupić nową. Proszę o pomoc.

przeczytałam, ale nadal nie wiem czy muszę mieć ładowarkę

aleksandra1712 :

Koledzy na tym forum słabo pomagaja, zwlaszcza po takich postach jak Twoj (chaotycznych i bez masy niezbednych danych) ale za to przy minimalnym wysilku ze swojej strony mozna znalezc tu odpowiedzi na wszytkie pytania.

Cedwah podal Ci linka w ktorym znajdziesz wszytko, wystarczy poczytac i przemyslec, dodatkow jest multum tematow podobnych.

Kolega sugeruje ze masz oddac przedmiot z tytulu niezgodnosci z umowa a to roznica niz oddanie na gwarancje co sugeruje sklep.

Oryginalne opakowanie nie jest potrzebne - jest o tym pelno tematow w internecie.
Dla zgloszenia niezgodnosci towaru (zakup przed grudneim 2014) nie jest potrzebna gwarancja.

Pozostaje kwestia ladowarki, ale dla mnie to zart zadac oryginalnej ladowarki i zaden sklep moim zdaniem do tego nie ma prawa. Tu trzeba przeszukac foum i internet jak do tego podejsc.

Proponowalbym przeczytac warunki gwarancji. Z doswiadczenia wiem, ze np Samsung daje dwa lata na urzadzenia i pol roku np na ladowarke.
Reklamujesz urzadzenie, a nie ladowarke.

A jak w warunkach gwarancji pisze, że trzeba oddać cały komplet to co?

Powiedzmy, że serwis nie ma ładowarki do tego modelu to co?

To należy olać gwarancję i skorzystać z reklamacji u sprzedawcy.

Żądanie pudełka i jego kompletnej zawartości przy reklamowaniu wadliwego towaru jest na liście klauzul niedozwolonych. Sądzę, że można sobie darować ładowarkę przy reklamacji u sprzedawcy.

M4ciek1337 napisał:
Żądanie pudełka i jego kompletnej zawartości przy reklamowaniu wadliwego towaru jest na liście klauzul niedozwolonych. Sądzę, że można sobie darować ładowarkę przy reklamacji u sprzedawcy.

Podaj numer tej klauzuli...

Powrót