Scenariusz Filmowy. Formy zabezpieczeń !?!

• Autor wątku Autor wątku Przemas_35mm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemas_35mm

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam,

Chce wysłać swój scenariusz filmowy w pare miejsc. Wiadomo jakimi prawami rządzą się konkursy, produkcje tv itp. Chce zabezpieczyć się przed zapożyczeniami nawet fragmentów tekstu. Słyszałem o instytucji, która zabezpiecza prawa do scenariuszy i w pełni się tym zajmuję, ale nie pamiętam nazwy. Prosze o pomoc w jaki sposób mogę uchronić się w przyszłości od zobaczenia na ekranie swoich pomysłów bez mojego nazwiska. Za profesjonalną poradę w imieniu swoim i kolegów dziękuję.

Chodzi Panu o orgzanizacji zbiorowego zarzadzania? Tylko ze ich działalność ma trochę inna formę, oni nie są od potwierdzania autorstwa na korzyść jednej ze stron, tylko na egzekwowaniu praw majatkowych do juz powstałych i rozpowszechnionych utworów.
http://www.nettax.pl/serwis/publikatory ... 2/zal1.htm - ma Pan tu listę.

A Panu pozostaje pójść do notariusz i poświadczyć datą strony.... bo to jest pewne zabepieczenie. On jednak też nie poświadcza praw autorskich do utworu czy samego charakteru utworu.

Chyba ze Panu chodzi o inną organizację, ale nie mam narazie pomysłu, co to mogłoby być.

Strona WWW, zastrzeżenie praw i pomysłu!

Rozumiem. Jeśli mimo to pojawi się jakiś pomysł, prosiłbym Pana, albo Pana znajomych ozamieszczenie go w temacie.

Witam,

Zamierzam stworzyć stronę internetową. Portal będzie zawierał przeróżne informacje oraz własne pliki video. Rozchodzi się o to, że jest to pomysł oryginalny i stosunkowo innowacyjny. Jak ustrzec się przed kopiowaniem pomysłu na inne portale!?!
Czy jest możliwość pewnego rodzaju "opatentowania" albo zabezpieczenia - pomysłu, szaty graficznej itp.??
Nasza-klasa.pl podobno ma licencje, którą może odsprzedać. Czy ja również mógłbym ubiegać się o ową licencje??

P.S.
Zastanawiałem się czy nie wpisać tematu do wcześniejszego postu. Jednak kontekst odnosi się do dwóch zupełnie innych dziedzin.

P.S.2
Od niedawna korzystam z pomocy portalu w kwestiach prawnych. Mam nadzieje, że pomoc dotycząca zakupu serwera, okaże się przydatna.

jeśli chodzi o pomysł - nie bardzo: pomysły, idee nie podlegają ochronie prawa autorskiego, natomiast już szata graficzna jak najbardziej
To trochę ciężka sprawa, bo z reguły w tego typu konkursach jest regulamin, w którym jest mowa o zastrzeżeniu praw autorskich dla organizatora konkursu.

Powrót