Ściąganie abonamentu od 80latki za okres życia 75-80lat

• Autor wątku Autor wątku jacek-aa791
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek-aa791

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich, bardzo proszę o radę w imieniu mojej babci. Babcia zarejestrowała kiedyś odbiornik RTV i zgodnie z ustawą opłacała go do 75 roku życia, później przestała płacić abonament usłyszawszy w mediach że osoby po 75 roku życia są z niego zwolnione.
Babcia na dniach ukończyła 80 rok życia, dostała piękny prezent od Poczty Polskiej wezwanie do zapłaty na kwotę ponad 1400zł z czego ponad 300zł to odsetki za okres nie opłacania abonamentu w latach 2008-2013
Pomijam fakt, że babcia regularnie płaci wszystkie opłaty i wywiązuje się z nich. Czuje się oszukana, bo nie płaciła nie ze złej woli tylko z niedoinformowania - myślała że automatycznie jest zwolniona tak jak automatycznie dostaje podwyżkę emerytury z uwagi na ukończony pewny wiek itd.
Ponadto ma wielki żal do Poczty Polskiej bo wystarczyło wysłać upomnienie po miesiącu niepłacenia a nie dopiero po 5 latach! Babcia na pewno by od razu zapłaciła.
Bardzo proszę w imieniu babci o pomoc co można w powyższej sytuacji zrobić. Przyszło "upomnienie" z Poczty Polskiej, wpłaty należności należy dokonać w ciągu 7 dni licząc od 31.01.2013
Kwota należności 1403.91zł - dla babci to naprawdę wielki majątek, tym bardziej że kwota Poczcie Polskiej nie należna bo abonentka była zwolniona z opłat abonamentowych.
Czy teraz można jakoś umorzyć te zobowiązanie? Pisać jakieś odwołanie czy czekać na dalszy bieg wypadku? Jaki rodzaj pism, odwołań, wniosków itd zastosować - nie mam pojęcia. Nie znam się na procedurze i postępowaniu w takich przypadkach dlatego proszę o pomoc.

Dopisek - jeśli umieściłem post w nieodpowiednim dziale bardzo proszę o przeniesienie! Wydaje mi się że windykacja jest ok ale być może jest lepsze miejsce na tą sprawę.

Ostatnia edycja:
Aby skorzystać z przysługującego zwolnienia z opłat, należy wypełnić odpowiednie oświadczenie.
Zwolnienie od opłat abonamentowych przysługuje od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym dopełniono formalności w urzędzie pocztowym.

Poczytaj: Abonament - Dla abonentów i konsumentów - Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji
Napisz odwołanie:
UMARZANIE LUB ROZKŁADANIE NA RATY ZALEGŁOŚCI W OPŁATACH ABONAMENTOWYCH

Zgodnie z ustawą o opłatach abonamentowych Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji na wniosek abonenta-dłużnika, w wyjątkowych sytuacjach, jeżeli przemawiają za tym szczególne względy społeczne lub przypadki losowe, może umorzyć lub rozłożyć na raty zaległości z tytułu abonamentu.

Czyli najpierw zgłosić mimo wszystko w placówce Poczty Polskiej podstawę do zwolnienia z opłat a później pisać prośbę o umorzenie do KRRiT?
A co z Pocztą Polską która wzywa do zapłaty należności w ciągu 7 dni. Wysłać do nich kopię prośby do KRRiT i poprosić o wstrzymanie dochodzenia należności z powodu rozpatrywania sprawy przez KRRiT?
Najgorsze jest to, że babcia nie pamięta faktów z 2008 roku ale raczej nie składała żadnego oświadczenia na Poczcie;/ Nie wiem czy można się powołać na to w jakiś sposób

Niech babcia napisze odwołanie ze względu na wiek i w oparciu o art. 5 kc (zasady współżycia społecznego) poprosi o umorzenie.

Bardzo prosił bym o pomoc moja babcia ma 76lat i 800zł emerytury poczta zajęła jej 300zł za abonament rtv co można zrobić żeby wstrzymać to zajęcie przecież za 500zł nie da się żyć będę bardzo wdzięczny za odpowiedz z góry dziękuję

@max2401
Pisać Pan umie, a czytać? Podpiął się Pan pod cudzy wątek ze zbieżnym tematem, ale przeczytać go (wszystkiego 4 posty!), to nie ...

Jestem nowy i nie mam pojęcia o co chodzi i jak mam uzyskać odpowiedz na moje pytanie ????? a co do pisma to już wysłane jest i mimo to poczta zajęła mojej babci emeryturę

Co z tego, że jest Pan nowy na Forum? W życiu chyba nie - są nowsze dzieci...
Powyżej (##2,4) napisano, co należy zrobić. Babcia się zagapiła i zareagowała nie po pismie z PP, lecz po zajęciu jej pieniędzy? Szybko napisać do KRRiT, a na poczcie wyrejestrować telewizor! PP działa w imieniu i z upoważnienia KRRiT.

tylko to wszystko już jest zrobione wysłane pismo do KRRiT na poczta została powiadomiona o tym do tego babcia została około miesiąca temu zwolniona z dalszego abonamentu do tego nawet do urzędu skarbowego zostało zaniesione pismo a mimo to poczta ściąga z emerytury babci dodam że została zwolniona dlatego bo ma najniższą emeryturę

Powrót