ściaganie długu z działalności

• Autor wątku Autor wątku paula195
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paula195

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!
Dostałam właśnie pismo od firmy u której wynajmowałam lokal z wezwaniem do zapłaty, w przeciwnym razie sprawa trafia do sądu.

Będę starała się dogadać z firmą polubownie, ale co się dzieje w przypadku trafienia sprawy do sądu?

Prowadzę działałnośc gospodarczą, ile sąd będzie mógł kazać mi spłacać, bądz windykator ściągać z mojego konta? Cyz tu też tak jak w przypadku umowy o prace jest to 50% powyżej najniższej krajowej? Czy zajmą wszystko pomimo iż jest to moje jedyne źródło dochodu? A co jeśli faktury od kontrahentów są płacone w gotówce a nie w przelewach?

Proszę o pomoc!

Komornik może zająć konto bankowe na kwotę egzekucji i każde środki które wpłyną będą przekazywane - nie ma kwoty wolnej w tym przypadku.

Dodatkowo komornik może poinformować Twoich kontrahentów o zajęciu środków i nakazać im aby za faktury płacili na jego konto.

A co ze środkami na życie? za co mam wtedy żyć?

Tu raczej chodzi o równość obywateli. Dlaczego osoba zatrudniona ma kwotę wolną od zajęcia, a przedsiębiorca (tworzący miejsca pracy) pozostaje bez środków do życia.

Dzięki za radę. Nie domyśliłbym się, kto to reguluje. Staram się raczej zrozumieć paule195. Konstytucja gwarantuje równość wobec prawa, więc to jest swoją drogą rzecz dla Trybunału Konstytucyjnego, a nie ustawodawcy, czyli partacza.

ArturKrk ... podjąłeś się prowadzenia działalności - sam jesteś sobie statkiem, sterem i kapitanem - w przypadku pracownika zatrudnionego na umowę, oprócz niego, jest jeszcze pracodawca, który może wpłynąć na to czy pracownik będzie miał dochody - np. wypowiadając umowę.

Tobie działalności nikt nie zamknie ;)

Jak widzisz, jako profesjonalista prowadzący działalność gospodarczą - jako taki jesteś postrzegany przez ustawodawcę - masz większą decyzyjność w sprawie swojego dochodu, więc i mniejszą ochronę Państwa - nie patrz na równość obywateli, bo te sytuacje DG/pracownik nie są sobie równe.

Pozdrawiam :cool:

loco1, prawie cały świat je ma. Co ma dług do tego, co powyżej? Retoryka. Zarówno pracownik, jak i osoba posiadająca DG mogą mieć dług, a Państwo chroni tylko pierwszego.

Angel, tak można wytłumaczyć wszystko;).

Powrót