S
scyntx
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam, jestem nową osobą na tym forum tak, że nie jestem mocny jeśli chodzi o prawo. 2 Lata temu kupiłem na allegro ubrania na kwotę 1600 zł, sprzedawca wywiązał się z 800 zł należnej kwoty. Sprawę skierowałem więc na policję. Osoba sprzedająca wysłała 200 zł i do dnia dzisiejszego jest dla mnie winna 700 zł, sprawa została skierowana do sądu. Dostałem postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia. Następnie na sprawie powiedziano mi abym skierował tą sprawę na drogę cywilną. Tak też chcę teraz zrobić, kontrahent po prostu oszukiwał mnie przez dłuższy czas, że będzie spłacał. Wysłałem list, z powiadomieniem o tygodniowej spłacie długu, albo sprawa trafi do sądu. Żadnego odzewu. Nie wiem czy dobrze jeśli założę sprawę, ponieważ nie jestem pewien, czy ta osoba podejmuję jakąś pracę, ma coś "na siebie" i nie wiem jak to będzie wszystko się odbywało, jak zostaną ściągnięte pieniądze i czy nie będę musiał ponosić kosztów sprawy sądowej jeśli to ja jestem osobą pracującą. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam