Sciaganie filmu torrent w niemczech i kara

• Autor wątku Autor wątku wojowniczkaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojowniczkaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam takie pytanie, moze ktos cos o tym slyszal
mianowicie niedawno do znajomych w niemchech przyslo pismo prawdopodobnie z sadu, ze do zaplaty jest 500euro kary czy cos, za film sciagniety z torrenty.org, bo z tej strony sciagalem ten film ja, ani nie bylo policji, ani nic, zeby sprawdzic dyski, a tu przychodzi takie pismo do zaplaty i z nazwa tego filmu , czy jest to mozliwe ?

ktoś chce kase wyłudzić albo sobie jaja robi... jak byłby to prawdziwe wezwanie do zapłaty, przyniósł by je albo strażnik miejski, albo policjant, lub osoba upoważniona do tego, i musiałbyś podpisać odbiór odbiór osobiście. natomiast list wrzucony do skrzynki, i w dodatku nie polecony tylko zwykły to jakaś bzdura śmieszna, najpierw dostaje się wezwanie do wyjaśnienia sprawy... a potem podczas wyjaśniania dostaje się mandat czy coś... :)

belunia napisał:
tu poleconym nawet karta bankomatowa i pin nie przychodzi,,a tym bardziej kara
w polsce takze karta zwyklym listem przychodzi

ale co do sprawy to wynika z tego, ze powinienem zalozyc sprawe dla operatora internetu za udostepnienie danych osobowych jakims adwokatop, a nie sluzbom za to odpowiedzialnym, tak wyczytalem z tego linku

Ostatnia edycja:
Istnieją programy, które mogą namierzyć adres IP, z którego ściągana są pliki. Dostawcy internetu są w niektórych przypadkach zobowiązani do udostępnienia adresu właściciela łącza o takim adresie IP. Właściciel praw autorskich zleca następnie kancelarii adwokackiej dochodzenie roszczeń. Taka kancelaria wzywa do zobowiązania się do zaniechania dalszych naruszeń (Unterlassungserklärung), poddania się karze umownej (strafbewährte Unterlassungserklärung) oraz zapłaty odszkodowania (Schadensersatz). A wszytko to Niemcy nazywają Abmahnung. Nie jest to więc żadna kara, tylko roszczenia właścicieli praw autorskich. I nic dziwnego, że się takie coś listem wysyła, bo niby czym innym?

kagwo77 napisał:
A wszytko to Niemcy nazywają Abmahnung. Nie jest to więc żadna kara, tylko roszczenia właścicieli praw autorskich. I nic dziwnego, że się takie coś listem wysyła, bo niby czym innym?

Czy to znaczy że po otrzymaniu takiego pisma nie trzeba płacić skoro to nie jest wezwanie do zapłaty kary ??

Niestety mi tez przyszlo pisemko do zaplaty tyle ze za film 750euro. I takze informacja ze niby to nie ja czy cos w tym stylu to odeslac tam do nich i koszt tego jakos 60e ktos mial cos podobnego?

Witam .chciał bym powrócić do tematu ,i prosić o konkretna pomoc gdyż na rożnych stronach rożne porady ,i nie wiem co mam robić jak ugrysc problem a sprawa wygląda podobnie jak wyżej opisana przyszła kara do za płacenia 600euro z jakiejś kancelarii za ściągniecie pliku mp3 podejrzewam ze to była strona torrenty albo chomikuj nie pamiętam .sprawa jest skomplikowana gdyż nie ja mam podpisana umowę z operatorem a bauer u którego wynajmuje pokój .bardzo proszę o poradę co robic ,najlepiej zeby nie płacić ale jeśli się nie uda to zeby zmniejszyć koszty mandatu .mandat mam za jeden plik muzyczny a jak dopatrzą sie jeszcze filmów a nie wiem ile ich bylo .pomocy:confused:

Powrót