Ściąganie muzyki w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Paperbag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paperbag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Od miesiąca mieszkam i pracuję w Niemczech. Przed 2 tygodniami ściągnęłam na ***.ru kilka piosenek używając wifi moich współlokatorów. Po czym oni powiedzieli mi że za takie rzeczy dostaje się ogromne kary w Niemczech. Teraz obawiam się że moja bezmyślność sprawi im ogromne problemy prawne, bo to z ich internetu korzystałam. Bardzo proszę o pomoc i informacje czy powinnam spodziewać się jakiejś kary? Jeśli tak to po jakim czasie można oczekiwać listy od prawników i jaka jest wysokość kary?

Z góry dziękuję za pomoc,
P.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Możesz się spodziewać listu z kancelarii adwokackiej z kwotą do zapłaty. Jaka to kwota, trudno powiedzieć, bo zależy ile i czego pobrałaś. Może być kilka tysięcy Euro.

Bylo to 10 piosenek, jednak po tym jak dowiedziałam się że jest to nielegalne, usunęłam wszystko co ściągnęłam. Czy jest tak że ten list dostaje się na pewno czy istnieje jeszcze prawdopodobieństwo że nie będę ukarana?

Czy jest tu może ktoś kto również kiedyś ściągnął piosenki i nie dostał żadnego pisma? Może istnieje jakiś cień szansy? Wiem, że źle zrobiłam i nie mam zamiaru już nigdy ściągać niczego z internetu, jednak cały czas mam nadzieję że za to ostatnie mi się 'upiecze'?

Powrót