Ściąganie Windowsa

• Autor wątku Autor wątku tgvb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tgvb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mam dość klasyczne pytanie:
W internecie istnieje wiele (niekiedy dziwnie brzmiących nazw) stron z których można sobie ściągnąć iso systemu operacyjnego Windows. Najpopularniejsza wylęgarnia różnego rodzaju pirackich(?) wersji, to Chomikuj.pl. Jeśli ściągam jakiegoś starszego Windowsa z jakiejkolwiek strony (poza oficjalną stroną Microsoft), to czy popełniam jakieś przestępstwo?
pozdr.

tgvb napisał:
... Jeśli ściągam jakiegoś starszego Windowsa z jakiejkolwiek strony (poza oficjalną stroną Microsoft), to czy popełniam jakieś przestępstwo?
Jeśli robisz to bez zgody uprawnionego to jak najbardziej.

Nie popełniłeś żadnego przestępstwa, ani wykroczenia, o ile nie działałeś w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Art 278 kk.
Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy
program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

klis napisał:
... w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.
Nie wypisuj bzdur jeśli nie masz pojęcia o czym piszesz. Korzyścią majątkową jest również uzyskanie programu za kwotę znacząco niższą lub też za darmo, tym bardzie że dowiedziałeś się już o tym tutaj.

Ostatnia edycja:
Czyli czyn karalny popełniam już podczas ściągania systemu? Ale z drugiej strony, jeśli nabyłem też od osoby bliskiej komputer posiadający legalny klucz licencji na ten system to jego użytkowanie jest chyba legalne? No bo jak sprawdzę źródło pozyskania systemu jeśli nie jest to nielegalnie zmodyfikowana wersja?

tgvb napisał:
... jeśli nabyłem też od osoby bliskiej komputer posiadający legalny klucz licencji na ten system to jego użytkowanie jest chyba legalne? ...
Jest, działa tutaj zasada wyczerpania prawa. W przypadku pobierania programu komputerowego należy pamiętać, że jest on wyłączony z dozwolonego użytku osobistego jak i pozostałych licencji ustawowych z niewielkimi wyjątkami, tutaj nie mającymi znaczenia.

Powrót