ściągnięcie długu

• Autor wątku Autor wątku zgoda150
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zgoda150

Użytkownik
Odpowiedzi
90
Witam,
Mój były współpracownik jest mi dłużny trochę pieniędzy i nie jest zbyt chętny do oddania. Dług ściągnąc przez firmę windykacyjną czy lepiej założyc sprawę w sądzie gospodarczym? I które rozwiązanie wyjdzie taniej dla mnie?

Jeśli chodzi o firmy windykacyjne to nie mają one w Polsce prawnych mozliwości ściągania długów, chyba że im sprzedasz wierzytelność, czasami można źle na tym wyjść. Polecam założyć własną sprawę w sądzie i wizytę u prawnika typu radca prawny lub adwokat

Prawnicy zapewne takie sprawy prowadzą za procent, ile biorą?

Co laska:) A poważnie rozmawiaj o kosztach reprezentacji z prawnikami w realnej rzeczywistości.

korf napisał:
Co laska:) A poważnie rozmawiaj o kosztach reprezentacji z prawnikami w realnej rzeczywistości.

Znam księdza proboszcza z parafią na wsi, który na pytanie -to ile proszę księdza, odpowiadał-co łaska ale bez jaj.

Ile czasu może trwac załatwienie sprawy poprzez sąd? Co będzie jeśli dłużnik nie ma kasy ani nic do zajęcia?

Szanowny Panie. Nie wiem i myślę, że nikt na forum nie będzie wiedział. Pytania raczej do tarocisty...

Jeśli dłużnikiem jest 1osobowa firma to czy właściciel będzie miał zajęty prywatny majątek?

Co rozumiesz przez cały majątek? Nie znamy wysokości długu?
Jeżeli wygrasz w Sądzie Gospodarczym i uzyskasz klauzulę wykonalności, to komornik na Twój wniosek, zajmie; środki na r-ku bankowe, zwroty vat, podatku dochodowego, ruchomości (auto, meble, inne...) Jeżeli dług duży, a dłużnik ma nieruchomość to i nieruchomość.
Firmy działające na podstawie wpisu do ewidencji to osoby fizyczne, odpowiadają za długi swoim majątkiem..

Powrót