Ściągnięcie pożyczki

• Autor wątku Autor wątku rdak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rdak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o pomoc. Pożyczyłam 4000zł na dwa miesiące a już mija rok. Mam pisemną umowę. W umowie tej nie żądałam odsetek od kwoty ani odsetek karnych za opóźnienie. CZy wystawiająć mojemu dłóznikowi wezwanie do zapłaty mogę zażądać odsetek karnych i ewentualnie od jakiego dnia. Na wzorze wezwania do zapłaty jest zapis - "w wezwaniu można zażądać takżę zapłaty należnych odsetek ustawowych" - nie wiem jak to rozumieć

Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964r., Nr 16, poz.93, z późn. zm.):

Art. 481. § 1. Jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.

§ 2. Jeżeli stopa odsetek za opóźnienie nie była z góry oznaczona, należą się odsetki ustawowe. Jednakże gdy wierzytelność jest oprocentowana według stopy wyższej niż stopa ustawowa, wierzyciel może żądać odsetek za opóźnienie według tej wyższej stopy.

§ 3. W razie zwłoki dłużnika wierzyciel może nadto żądać naprawienia szkody na zasadach ogólnych.

Obecnie od 15.10.2005 odsetki ustawowe to 11,5% rocznie.

dodałbym, tylko że odsetki należy liczyć od terminu wymagalności zapisanego w Umowie.

Bardzo dziękuję.
Czy informację o przysługujących mi odsetkach ustawowych powinnam zamieścić w wezwaniu do zapłaty?
Co oznaczają zasady ogólne ( cyt. Art. 148 &3)?

Chodzi o przepisy regulujące odszkodowanie, którego można dochodzić, gdyby wykazała Pani, że ze względu na zwłokę dłużnika w spłacie poniosła Pani dodatkowo jakąś szkodę.

kalkulatory odsetkowe są umieszczone na wiekszosci stron Komorników Sądowych

Powrót