Ściganie z oskarżenia publicznego

• Autor wątku Autor wątku MłodyBóg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MłodyBóg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć. Mam do Was pytanie, nie jestem pewien czy w dobrym dziale to napisałem. Mam pewien kłopot, otóż pewien czas temu (około 2 miesiące temu) zostałem pobity przez co straciłem jednego zęba, postanowiłem nie wnosić żadnego oskarżenia, ale dzisiaj przyjechali do mnie kryminalni i stwierdzili że jest to "Ściganie z oskarżenia publicznego" a oskarżenie wniósł prokurator. Mówili, że zadzwonią i przyjadę złożyć zeznania, wtedy odpowiedziałem, że nie mam zamiaru składać jakichkolwiek zeznań, a oni powiedzieli, że to nie zależy ode mnie, bo składa się je pod przysięga czy coś w tym stylu. Teraz pytanie do Was, co mogę zrobić, żeby nie składać zeznań lub coś innego? Żeby po prostu to odkręcić, ja się na tym nie znam, ale może Wy na coś wpadniecie.

MłodyBóg napisał:
Teraz pytanie do Was, co mogę zrobić, żeby nie składać zeznań lub coś innego?
Pół żartem, pół serio, możesz umrzeć przed terminem. Inaczej masz obowiązek stawić się i złożyć zeznania. Za bezpodstawną odmowę zeznań grozi Ci pieniężna kara porządkowa, a w ostateczności aresztowanie do miesiąca. Za zeznanie nieprawdy lub zatajenie prawdy od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności - art. 233 kodeksu karnego.

Czyli jakby to ująć, jestem w ciemnej.. no?

Jeszcze jedno, świadkowie tego zdarzenia też będą wzywani do zeznań?

MłodyBóg napisał:
świadkowie tego zdarzenia też będą wzywani do zeznań?
Wszyscy świadkowie, którzy zostaną ustaleni, powinni zostać wezwani.

I działa to na zasadzie takiej jak odpowiedziałeś za pierwszym razem?

Za zeznanie nieprawdy lub zatajenie prawdy od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności

itp?

To na tyle moich pytań, dziękuje Ci bardzo za pomoc!

Jeszcze jedno. Jeśli wezwą świadków i złożą zeznania, mogę prosić o wgląd w nie?

MłodyBóg napisał:
I działa to na zasadzie takiej jak odpowiedziałeś za pierwszym razem?
Zależy kim ci świadkowie są dla stron postępowania. Niektórym przysługuje prawo odmowy odpowiedzi na niektóre pytania albo prawo odmowy zeznań.

Powrót