Sde

• Autor wątku Autor wątku Kinia0627
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kinia0627

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, pisze z zapytaniem o SDE. Mój narzeczony od 18 kwietnia odbywa wyrok 5 miesięcy pozbawienia wolnosci. Wcześniej składał wniosek o SDE który został odrzucony potem odwołanie do sądu apelacyjnego które też zostało odrzucone. Aktualnie przebywa w zakładzie karnym w miejscowości która podlega pod inny sąd. Czy jest możliwość aby w tej sytuacji mógł starac się jeszcze o SDE ?

"Ponowny wniosek skazanego lub jego obrońcy o udzielenie zezwolenia, o którym mowa w art. 43la zezwolenie na odbycie kary w systemie dozoru elektronicznego, w tej samej sprawie, złożony przed upływem 3 miesięcy od dnia wydania postanowienia o odmowie udzielenia tego zezwolenia, pozostawia się bez rozpoznania. "
Zakladajac, ze za trzy miesiace zlozycie ponowny, to i tak nie zdazy to pewnie byc rozpatrzone, wiec niestety, raczej cala kara w puszce :(

Kinia4563753,

Nie ma sensu skladac ponownie wniosku o SDE. Tak jak napisal kolega powyzej, musi minac 3 miesiace od prawomocnego oddalenia wniosku o SDE. Jezeli ma 5 miesiecy pozbawienia wolnosci, to czas jaki pozostanie na ewentualne SDE bedzie bardzo krotki albo wrecz wniosek nie bedzie rozpatrzony, bo termin posiedzenia bedzie wyznaczony jak juz bedzie na wolnosci.

Kinia0627 napisał:
Dzień dobry, pisze z zapytaniem o SDE. Mój narzeczony od 18 kwietnia odbywa wyrok 5 miesięcy pozbawienia wolnosci. Wcześniej składał wniosek o SDE który został odrzucony potem odwołanie do sądu apelacyjnego które też zostało odrzucone. Aktualnie przebywa w zakładzie karnym w miejscowości która podlega pod inny sąd. Czy jest możliwość aby w tej sytuacji mógł starac się jeszcze o SDE ?

Ostania rozprawa w sądzie apelacyjnyn była 22 lutego, czyli trzy miesiące mija w maju, to wciąż zostaje ponad trzy

Jak wynika z art. 43ll k.k.w., w przypadku odmowy udzielanie zezwolenia na dozór elektroniczny ponowny wniosek skazanego lub jego obrońcy tylko wtedy zostanie rozpoznany, gdy będzie złożony po upływnie co najmniej 3 miesięcy od dnia wydania postanowienia o odmowie.

Pamietaj, ze cala procedura zaczyna sie od nowa czyli spraedzenie warunkow technicznych, wywiad kuratora, opinia wychowawcy w ZK, czas na wkonade, etc.... Pomysl na ile wtedy bedziez na SDE. Ale jak to mowia warto nawet na tydzien, bo juz nie w ZK a w domu. Zycze szczescia,

Mój syn złożył z ZK wniosek o dozór elektroniczny niecałe dwa tygodnie temu. Były już pomiary, jakie macie doświadczenie z czekaniem od pomiarów na wokandę? Słyszałam, że od tego roku sprawniej to idzie.

A czy zakład karny może wystąpić w celu złożenia przez skazanego wniosku o dozór elektroniczny czy nie ma na co liczyć pierwsza sprawa o dozór elektroniczny odbyła się 21.kwietnia 2023

Chcąc się czegoś dowiedzieć myślę że to nie jest jakieś przestępstwo

Rozumiem, ze na pierwszym terminie wokandy byla odmowa zgody na SDE? A zostala zlozona apelacja?

Cicha1979 napisał:
A czy zakład karny może wystąpić w celu złożenia przez skazanego wniosku o dozór elektroniczny czy nie ma na co liczyć pierwsza sprawa o dozór elektroniczny odbyła się 21.kwietnia 2023

Nie została złożona apelacja do SDE a pierwsza wokanda niestety odmowa z powodu postawy ZK jaka objol obojętna stwierdzili że musi przejść program resjocjalizacyjny który kończy w dniu jutrzejszym

Tak, zgodnie z tym co pisałem wcześniej zakład karny może złożyć wniosek o SDE dla skazanego przebywającego w danym zakładzie karnym. Procedura jest taka sama jak podczas składania wniosku osobiście czy poprzez prawnika. Przy ponowny złożeniu wniosku o SDE cała procedura musi być przeprowadzona ponownie.

martin-USA napisał:
Procedura jest taka sama jak podczas składania wniosku osobiście czy poprzez prawnika.

Nie. Nie jest taka sama. Wystarczy zajrzeć w przepisy - choćby 3 miesięczna "karencja" obowiązuje tylko w odniesieniu do wniosku składanego przez skazanego lub obrońcę. Plus inne szczegóły - które procedurę różnicują w zależności od podmiotu, który składa wniosek.
Ponadto nie "zakład karny" występuje a dyrektor.

Forg,

To niby wedlug Ciebie jaka jest karencja i ile trzeba odczekac na mozliwosc ponownego zlozenia wniosku przez dyrektora Zakladu Karnego dla osadzonego? Wskaz mi odpowiedni przepis, bo wedlug mojej wiedzy nie jest inny?

A czym rozni sie procedura jesli wniosek sklada dyrektor Zakladu Karmego? Jesli wskazesz mi odpowiedni przepis, to powiem Ci wielkie dziekuje i bede mial podziw dla Twojej praktycznej wiedzy.

Napialem Zaklad Karny a nie dyrektor, ale to oczywiste, ze w imieniu Zakladu Karnego wystepuje dyrekor Zakladu Karnego.

martin-USA napisał:
Forg,

To niby wedlug Ciebie jaka jest karencja i ile trzeba odczekac na mozliwosc ponownego zlozenia wniosku przez dyrektora Zakladu Karnego dla osadzonego?

Przecież wskazany w innym miejscu tego forum przepis (art. 43ll kkw) WYRAŹNIE wskazuje, że tylko skazany lub jego obrońca ma karencję. To raczej ty mi wskaż lub wytłumacz dlaczego jasny i prosty zapis rozciągasz na pozostałe podmioty uprawnione do składania wniosku o S.D.E. W art. 43lc kkw określono jakie podmioty mogą złożyć wniosek. A w art. 43ll kkw ustalono, że wniosku skazanego lub jego obrońcy nie rozpatruje się powtórnie przed upływem 3 miesięcy od poprzedniego. Czyli prosty wniosek - pozostałe podmioty mogą złożyć choćby i za chwilę kolejny wniosek (ale z przyczyn oczywistych tego nie zrobią - bo po co jeśli nie uległy zmianie żadne przesłanki?)

martin-USA napisał:
A czym rozni sie procedura jesli wniosek sklada dyrektor Zakladu Karmego? Jesli wskazesz mi odpowiedni przepis, to powiem Ci wielkie dziekuje i bede mial podziw dla Twojej praktycznej wiedzy.

Wystarczy przed rozpoczęciem udzielania porad prawnym na forum prawnym przeczytać przepisy dotyczące omawianej dziedziny. Wystarczy otworzyć kodeks karny wykonawczy i natrafić na przykład na art. 43ld paragraf 3 - i tam już mamy zróżnicowanie traktujące inaczej wniosek dyrektora. Fakt braku 30dniowej karencji też świadczy o różnicach w procedurach oraz przepisach - w zależności od podmiotu składającego wniosek.

martin-USA napisał:
Napialem Zaklad Karny a nie dyrektor, ale to oczywiste, ze w imieniu Zakladu Karnego wystepuje dyrekor Zakladu Karnego.

To jest forum prawne - a w prawie bardzo liczy się precyzja i dokładność. Naprawdę proponuję, byś może w stopce poinformował ludzi, że twoja wiedza (lub też jej brak) wynikają z .... (i tu wpisz z czego). Niektórzy ludzie myślą, że tu doradzają prawnicy - i możesz takich ludzi łatwo wprowadzić w błąd.

Forg,

Praktycznie to co piszesz nic nie zmienia dla osoby starajacej sie o SDE. Lubisz miec ostatnie zdanie i uwazasz, ze wszystko zawsze wiesz najlepiej. W wielu watkach zawsze wszystkich pouczasz. Proponuje, zebys otworzyl kancelarie prawna.

Ale zawsze chetnie z Toba podyskutuje na rozne tematy.

Dostałam informację na stronie specprawnik że może być złożony wniosek o dozór elektroniczny co trzy miesiące od złożonego wniosku czyli pierwszy wniosek składał w styczniu to w czerwcu może być złożony kolejny wniosek ..ale i tak dziękuję za informację pozdrawiam

Cicha1979,

Czyli jest tak jak cały czas mowie. Po otrzymaniu odmowy na wniosek o otrzymanie SDE należy odczekać 3 miesiące zanim można złożyć kolejny wniosek o SDE. Oczywiście po 3 miesiącach od uprawomocnienia sie decyzji o odmowie zgody na SDE.

Staram sie udzielać rzetelnych porad. Wszystkie odpowiedzi konsultujemy z naszymi prawnikami.

Forg niestety cały czas ma swoje zdanie na kazdy temat.

Jeśli mogę w czymś pomoc, to chętnie pomoge.

Nie po otrzymaniu odmowy SDE i uprawomocnieniu się wyroku Tylko 3 miesiące po złożeniu pierwszego wniosku pierwszy wniosek złożył 21 stycznia będąc na wolności to drugi wniosek może lecieć w czerwcu

Pierwsza wokandę miał w kwietniu

I tak będziemy czekać pewnie do września bo będzie okres urlopowy

Powrót