Sędzi orzeka w dwóch sprawach

• Autor wątku Autor wątku kapli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kapli

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam,
Jeżeli wpłynie wniosek o zmianę sędziego przed rozprawą to:
- czy odbędzie się najbliższa rozprawa
- czy zostanie przełożona, aż do zmiany sędziego?

Mąż miał zawieszony wyrok (przez Panią sędzinę X) i orzeczeniem Pana sędziego Y został osadzony w ZK za nie naprawienie szkody a teraz Pan sędzia Y prowadzi jego drugą sprawę.

- wydaje mi się, że tak nie może być !? prawa powinni przestrzega wszyscy, nikt nie jest ponad!

z góry dziękuje za odpowiedź

Nie ma podstaw do wyłączenia sędziego.

Nawet jeśli wpłynie wniosek, to nie blokuje to rozpoznania sprawy. Rozpoznaje taki wniosek inny sędzia, w 3 minuty... Rozprawa więc może się odbyć. Zmiana sędziego jest praktycznie niemożliwa, przy takim uzasadnieniu wniosku.

ale ten sam sędzi nie może orzeka w dwóch sprawach, a jeżeli zamkną go i teraz dobije mu kolejny wyrok to nie jest to stronniczość?

po za tym pod uwagę wziął tylko fakt, że Marcin nie naprawił szkody a jeżeli poszkodowani pozwolą na wydłużenie naprawy szkody?

- wydaje mi się, że tak nie może być !? prawa powinni przestrzega wszyscy, nikt nie jest ponad!

z góry dziękuje za odpowiedź[/QUOTE]

prawa powinni przestrzegac wszyscy tak pani pisze to dlaczego nie naprawil szkody?? Jezeli nie miał jak trzeba było kierować sie do Sądu z odpowiednim wnioskiem (nie wiem o jaka naprawe szkody chodzi czy finansowa czy jakies prace)a nie budzic sie po czasie.
pozdrawiam

Pani Karolino,
Ja myślałam, że ten portal służy do pomocy prawnej osobą, którym takiej potrzeba.
Nie rozumiem dlaczego tak Panią zirytowało moje zdanie.
Po za tym morały z całej sytuacji już wyciągnęłam sama, a jeżeli chodzi o sprawę to nie wszystko jest czarne lub białe (nie można postrzega świata zbyt błahymi kryteriami, bo od szczegółów wiele zależy).
Przy okazji nie odpowiedziała Pani na moje pytanie.

Wydaje mi sie ze nie ma powodów do zmiany Sędziego.To ze sedzia " Y"osadził meża w ZK to tylko z tego powodu, ze nie dostosował sie do Wyroku Sądu!!
Wniosek można napisać lecz uwzglednienie, ze prosi o zmiane Sędziego tylko ze wzgledu osadzenia meza w zakladzie karnym z tego powodu jest zbedne, gdyż Sędzia postapil wedlug prawa i tak naprawde nie ma ku temu przeslanek.
Ale zawsze probować mozna. Sprawa i tak sie odbedzie.

Z tym, że te dwie sprawy (i ta za która został osadzony i ta w toku) były toczone jednocześnie.
Jeden sędzia wydał zawieszenie i naprawę szkody a drugi osadził za nie naprawienie szkody prowadząc jednocześnie inna sprawę.
Stąd moje pytanie
dziękuję za pomoc, dużo mi pomagają

Nie ma podstaw do wyłaczena sędziego. Jak ktoś jest częstym gościem sądów to normalne że musi trafić w którymś momencie na sędziego który się nim już zajmował. W niektóych sądach poza tym jest np tylko jeden lub dwóch sędziów od spraw karnych, i co wtedy. Nikt ma nie orzekać?

Powrót