sędzia odracza postepowanie z powodu bólu głowy

• Autor wątku Autor wątku sa.ga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sa.ga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Założyłam sprawę o alimenty, która ciągnie się już od roku. Końca nie widać, pozwany jest prawnikiem a sędzia najwidoczniej z nim sympatyzuje, bo to małe środowisko, w którym wszyscy się znają. Na ostatnią rozprawę zostali wezwani świadkowie, których pani sędzia nie przesłuchała, tłumacząc się bólem głowy. Sprawa została odroczona na koniec sierpnia. Mimo, ze sprawa jest bardzo oczywista, nie widzę szans jej powodzenia. Pozwany wykazał najniższe dochody, mimo, że wszyscy wiedzą, jaka jest jego prawdziwa sytuacja materialna. Jego kontakty z dzieckiem ograniczają się do jednego dnia w roku, kiedy to córka ma urodziny. Mimo tego postawił warunek, że dopóki dziecko nie będzie nosić jego nazwiska, alimentów płacił nie będzie. Co ja mam robić dalej i do kogo się zwrócić, żeby nadać szybszy bieg sprawie?

żeby nadać sprawie szybszy bieg zwróć się do tego sądu bo to on decyduje o postępowaniu. możesz napisać też do prezesa sądu, ale nie polecam...

jeśli zależy ci na czasie, tj. na szybkim otrzymywaniu pieniędzy, złóż wniosek o zabezpieczenie powództwa - jeśli zostanie uwzględniony to jeszcze w trakcie procesu pozwany będzie zobowiązany do wypłacania części alimentów

inna sprawa to postępowanie dowodowe - to, że pozwany wykazał najniższe dochody nie przesądza sprawy. skoro "wszyscy wiedzą" jaka jest jego rzeczywista sytuacja finansowa to trzeba by pokombinować - jakie pozwany złożył dotychczas dowody ukazujące jego sytuację finansową?

Żadnych! Złożył tylko pisemne oświadczenie dotyczące wysokości jego dochodów oraz posiadania działki rolnej.

no to skoro wszyscy wiedzą, że dochody faktycznie pozwany ma wyższe niż podał, to trzeba przedstawić jakieś dowody, które to potwierdzają - jeśli jest zatrudniony gdzieś to niech przedstawi zaświadczenie o wysokości zarobków od pracodawcy. jeśli prowadzi własną działalność to niech przedstawi ostatnią deklarację podatkowa ukazującą wysokość osiągniętego dochodu. a samochód? a mieszkanie? poza tym trzeba pamiętać, że alimenty oblicza się według nie tylko aktualnego stanu finansów, ale również możliwości zarobkowych - jeśli pozwany jest prawnikiem, to te możliwości można uznać za wyższe niż niższe, chyba, że to aplikant jeszcze:)

i polecam złożenie wniosku o zabezpieczenie powództwa

Złóż wniosek aby sąd zażądał od urzędu skarbowego rocznego rozliczenia PIT za 2014r. Jeżeli sąd odmówi to powiedz, że chcesz zgłosić zastrzeżenie do protokołu w związku z uchyleniem wniosku dowodowego powoda.

Nie narzekaj tylko zrób co napisałem. Zadziała.

Powrót