sędzia WSA

• Autor wątku Autor wątku bvcxz123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bvcxz123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jakich zasad oprócz orzekania zgodnie z prawem powienien trzymać się sędzia WSA?
Co zrobić w przypadku gdy sędzia orzeknie nie zgodnie z prawem i nie ustosunkuje się do zarzutów w skardze?

clio81 napisał:
Zaskarżyć wyrok do NSA.

cha, cha, cha ale NSA ma bardzo ograniczone mozliwosci korekty wyroku WSA i dotyczy to chyba tylko spraw proceduralnych. W naszym kraju zapada wiele wyrokow sadow administracyjnych niezgodnych z obowiazujacym prawem i trudno dochodzic sprawiedliwosci poprzez droge skarg kasacyjnych. Po pierwsze, dlatego ze w malych miejscowosciach jest utrudniony dostep do dobrych prawnikow prawa administracyjnego. Po drugie, dlatego ze napisanie skargi kasacyjnej kosztuje majatek ( kilka tys. zlotych)a ewentualnie zasadzone koszta postepowania sadowego nie obejmuja kosztow sporzadzenia skargi kasacyjnej. Po trzecie, jest wielkie ryzyko, ze NSA oddali skarge gdyz tylko 10% skarg kasacyjnych jest rozstrzyganych na korzysc skarzacych i jezeli sie dobrze przyjrzec to te 10% stanowia:kurie, wojewodowie, sko i rozne urzedy. Kowalskiego tam nie ma, smutne to ale prawdziwe.

A przyszło Ci, praworządny, do głowy, że ten współczynnik (90% skarg oddalonych) może wynikać z faktu, że orzeczenia WSA są prawidłowe a skargi - bezzasadne?

Należy wnieść skargę kasacyjną do Naczelnego Sądu Administracyjnego.
Proszę mieć na uwadze, iż termin na jej wniesienie to 30 dni od dnia uzyskania odpisu orzeczenia z uzasadnieniem oraz że skargę musi sporządzić radca prawny / adwokat.

clio81 napisał:
A przyszło Ci, praworządny, do głowy, że ten współczynnik (90% skarg oddalonych) może wynikać z faktu, że orzeczenia WSA są prawidłowe a skargi - bezzasadne?

Znajac jakosc i kompetencje pracownikow administracji publicznej, samorzadowej a takze poziom korupcji w wymiarze sprawiedliwosci nie ma szans na to, ze orzeczenia sadow administracyjnych sa w wiekszosci prawidlowe. Zdesperowani obywatele jednak licza na sprawiedliwosc ktorej nie znajduja. O tym mowi raport Amnesty International wyrazajac w swojej opinii zaniepokojenie poziomem orzecznictwa i poziomem korupcji w wymiarze sprawiedliwosci, szczegolnie w administracyjnych sadach wlasnie w Polsce. Ja tego nie wymyslilem

odwolania.EU napisał:
Należy wnieść skargę kasacyjną do Naczelnego Sądu Administracyjnego.
Proszę mieć na uwadze, iż termin na jej wniesienie to 30 dni od dnia uzyskania odpisu orzeczenia z uzasadnieniem oraz że skargę musi sporządzić radca prawny / adwokat.

no i przgotowac kilka tys. zlotych na oplacenie sporzadzenia skargi kasacyjnej. To nie warte, zwazywszy, ze sa nikle szanse wygrania sprawy.

praworzadny napisał:
Znajac jakosc i kompetencje pracownikow administracji publicznej, samorzadowej a takze poziom korupcji w wymiarze sprawiedliwosci nie ma szans na to, ze orzeczenia sadow administracyjnych sa w wiekszosci prawidlowe. Zdesperowani obywatele jednak licza na sprawiedliwosc ktorej nie znajduja. O tym mowi raport Amnesty International wyrazajac w swojej opinii zaniepokojenie poziomem orzecznictwa i poziomem korupcji w wymiarze sprawiedliwosci, szczegolnie w administracyjnych sadach wlasnie w Polsce. Ja tego nie wymyslilem

Możesz podesłać link do tego raportu?

To jak widzę niema co jechać na posiedzenie NSA choć mnie powiadomili (nieobowiązkowe) w WSA nawet mnie nie powiadomili. Powiadomili adwokata z urzędu, a ten powiedział, że nawet gdyby on mnie powiadomił, to sędzia i tak nie chciałby mnie słuchać, znaczy wyrok wydali zaocznie, jak panom posłom RP na Cyprze. Prawo, tworzą prawnicy dla prawników a nie dla narodów, musi być nieprecyzyjne i zawiłe, - Ilu prawników jest na bezrobociu????:evil:

fel=x napisał:
To jak widzę niema co jechać na posiedzenie NSA choć mnie powiadomili (nieobowiązkowe) w WSA nawet mnie nie powiadomili. Powiadomili adwokata z urzędu, a ten powiedział, że nawet gdyby on mnie powiadomił, to sędzia i tak nie chciałby mnie słuchać, znaczy wyrok wydali zaocznie, jak panom posłom RP na Cyprze. Prawo, tworzą prawnicy dla prawników a nie dla narodów, musi być nieprecyzyjne i zawiłe, - Ilu prawników jest na bezrobociu????:evil:

Wielu ludzi mija sie z sednem sprawy twierdzac, ze "takie mamy prawo". W wielu przypadkach nie prawo jest zle ale brak egzekucji prawa i bezkarne manipulacje prawem. Winne jest to, ze egzekwowanie przepisow prawa uzalezniane jest od widzimisie urzednikow i nie tylko urzednikow ale rowniez sadow. Mam na stole dwa wyroki WSA dotyczace tej samej sprawy. W jednym wyroku wydanym w 2010r. Sad mnie poucza, ze decyzja xxxxxx zostala wydana w oparciu o obowiazujace przepisy prawa i jest obowiazujaca. Kiedy decyzja ta zostala uniewazniona przez organ, ktory ja wydal, ten sam WSA oddalil moja skarge i w uzasadnieniu podal ze decyzja xxxxxxx zostala slusznie uniewazniona poniewaz nie posiadala podstawy prawnej. Tak wiec wszystko zalezy od widzimisie urzedow i sadow.

Powrót