Sekrety sztuczek magicznych

• Autor wątku Autor wątku Magik100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magik100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
witam
przeglądając ostatnio serwis aukcyjny alle... natrafiłem na allegrowiczów którzy sprzedają sekrety sztuczek magicznych nagrywając filmy w których tłumaczą co i jak trzeba zrobić...i tutaj moje pytanie - czy podlegają pod jakieś prawa autorskie sztuczki które oni tłumaczą? Allegrowicz nagrywa sztuczkę i na swój sposób ją tłumaczy.

Może być to pewnego rodzaju utwór sceniczny i jeśli jest przejawem działalnosci twórczej o indywidualnym charaterze (patrz art. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych ) - czyli musi spełniać cechy utworu.
Osoba kwestia to prawo do nagrania audio-video.

Z tym, że: "Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne." - i gdzie tu się kończy sposób wyrażenia a zaczynają metody działania?

Nie sądze aby tutaj miał zastosowanie ten przepis. Nie są to jakieś sztywne metody działania, automatyczne.. jest tam efekt ludzki, pokaz mimo ze taki sam to nie ten sam... wykonanie tej samej sztuczki może być inne. Jest to wykonanie w pewnym sensie pewnych czynnosci jedna po drugiej...
Pozatym idąc tym tropem odciętoby od ochrony autorskoprawnej inne utwory jak np. filmy instuktażowe (moim zdaniem niesłusznie).

czyli moge nagrac swoje filmy (sztuczki) i sprzedawac ich sekrety rowniez nagrane przezemnie audio-video? a jezeli sztuczka ktora nagram zostala juz opracowana przez kogos innego w dalekiej lub bliskiej przeszlosci?
przepraszam za brak polskich liter ale cos mi sie zepsulo na kompie

Granica jest płynna - może tutaj mieć miejsce inspiracja, sztuka paralelna lub powinniśmy się zastanowić czy to pomysł jest przedmiotem naszych dyskusji czy samo wykonanie... Pomysł jak wiadomo sam w sobie chroniony nie jest...

Powrót