Napiszę szczerze. Wyszukałam w internecie 16 biur księgowych, polskojęzycznych, które mają piękne strony internetowe, a na nich same zachęcające opisy, ze pomogą, że pokierują, że się zaopiekują itp. Więc do każdej napisałam zapytanie o współpracę, bo jako osoba mająca firmę będę potrzebowała księgowego, wydawało mi się jasne, że jeśli już się korzysta z usług księgowego, to można się spodziewać choćby wskazówek jakie dokumenty mnie obowiązują (zwlaszcza, ze to będą nie tylko dokumenty wystawiane w Anglii ale i w Polsce), co ma z nimi zrobić itd. Ale niestety nie jest to takie oczywiste. Odpowiedź jednej z firm, która mi napisała, ze nie ma interesu w tym, aby udzialać mi informacji, bo jestem dla nich wartościowym klientem tylko raz w roku, po prostu na chwilę podcięla mi skrzydla. Pomijam fakt, ze na te 16 firm odezwal się maleńki procent.
Problem polega też na tym, że mieszkam daleko od największego skupiska biur księgowych (Londyn)i nie jestem w stanie przyjechać na spotkanie osobiste, ale sama nie widzę problemu w tym, aby porady płatnej udzielić choćby mailem, czy przez telefon.
Nie trafilam na nikogo rzeletnego i elastycznego.