Selfemployed w Anglii

• Autor wątku Autor wątku tomecheck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomecheck

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam ,
chciałem sie dowiedzieć czegoś więcej od Was , na temat mozliwości założenia firmy w Anglii. Dokładnie chodzi mi o najprostszą formę czyli jednoosobową działalność .
Jak wygląda cała procedura , może by ktoś napisał w skrócie jakie urzędy trzeba odwiedzić .

Trochę coś słyszałem na ten temat , ale może ktoś ma informacje bardziej dokładne.

Mam jeszcze pytanie czy rzeczywiście jednoosobowa firma płaci tylko ichniejszego ubezpieczenia społecznego koło 2- 3 Funtów tygodniowo ??
Czy dokonując tych opłat dostaje się natomiast pełne prawa - do ewentualnych świadczeń w Anglii ??
Przypuszczam ,że oczywiście ewentualne prawa sie nabywa po roku czasu , ale może sie mylę , bo pewnie niektóre to od razu .

Jak by ktoś coś wiedział byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź . :help:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Żeby otworzyć jednoosobową firmę w Wielkiej Brytanii wystarczy wypełnić dwustronicowy formularz CWF1 i wysłać go do Inland Revenue. Formularz otrzymasz w każdym oddziale brytyjskiego urzędu podatkowego, możesz go też pobrać ze strony internetowej Inland Revenue: http://www.hmrc.gov.uk/forms/cwf1.pdf lub zadzwonić pod numer 08459 15 45 15 i poprosić o przesłanie druków pocztą. Po kilku dniach od wysłania formularza urząd potwierdzi przyjęcie twojej rejestracji.

Działalność trzeba zarejestrować najpóźniej w trzy miesiące od rozpoczęcia pracy na własny rachunek. Jeśli zapomnisz dopełnić tego obowiązku, zapłacisz 100 funtów kary. Za założenie firmy "w terminie" nie ponosisz żadnych opłat. Jeśli zdecydujesz się na samozatrudnienie, nie musisz rejestrować się w Programie Rejestracji Pracowników (Workers Registration Scheme).
Do funkcjonowania firmy będzie ci potrzebne konto bankowe. Możesz korzystać ze swojego prywatnego rachunku lub założyć osobne konto firmowe. Z pracą na własny rachunek wiąże się też opłacanie składki na ubezpieczenie społeczne (Class 2 National Insurance Contributions) w wysokości L2,10 tygodniowo. Wysokość tej składki nie zależy od osiąganego dochodu, opłaca się ją co kwartał. Jednak jeśli roczny dochód osoby samozatrudnionej przekroczy 5,035 funtów, należy opłacić również składkę na Class 4 National Insurance Contributions, której wysokośc jest uzależniona od dochodu. Uwaga! Osoby, które w ciągu roku zarobią mniej niz 5,035 funtów są zwolnione z opłacania jakichkolwiek składek na ubezpieczenie społeczne, także Class 2.
Co roku osoba samozatrudniona musi złożyć w urzędzie podatkowym Tax Return, czyli rozliczenie podatkowe i zapłacić należny podatek. Można również opłacić część podatku za przyszły rok zaliczkowo. Pamiętaj, że rok podatkowy na Wyspach

Trwa od 6 kwiietnia do 5 kwietnia roku nastepnego .....
........................... Nie chcialo mi przyjac zbyt dlugiego posta :)

Wielkie dzięki za info :D

jak zaczac? firma

witam.
chcialbym zapytac o kilka rzeczy zwiazanych z zalozeniem wlasnego biznesu.
otoz chcialabym otwozyc firme- sprzatanie domow. czytalam o self employer (niewiem czy dobrze napisalam), i chcialabym zapytac jak to wszystko wyglada zpodatkami itp. czytalam ze moge zarejestrowac sie jako selfemployer do trzech miesiecy, ale jak zaczac, kiedy juz znajde klientow i bede widziec ze mi sie to rozkreca, to gdzie powinna sie udaj najpierw i co dalej,z tymi formalnosciami. dziekuje za kazda pomoc.jakie sa oplaty za prowadzenie dzialalnosci itp. Czyli w sumie od a-z.

self-employed to najprostrza forma dzialalnosci jaka tylko moze byc. Sama rejstracja nic nie kosztuje. Rozliczasz sie raz w roku z dochodu, ktory jest pomniejszony o wydatki na prowadzenie dzialalnosci.

na sam poczatek

Powinnas dokladnie rozwazyc za i przeciw, roznych mozliwych form dzialalnosci. na potrzeby malego biznesu, mozesz myslec o self-employed lub limited company. Informacje na temat self employed uzyskasz na stronie internetowej Inland Revenue.

Informacje dotyczace zalozenia spolki ltd, uzyskasz na stronie Companies House. Jest oplata rejestracyjna oraz koniecznosc wniesienia kapitalu zakladowego, ale w zamian otrzymujesz rozdzielenie swego majatku od majatku firmy (tzw. limited liability) w razie gdyby biznes poszedl kiepsko. Dodatkowym obciazeniem przy tej formie dzialalnosci, jest koniecznosc okresowych sprawozdan finansowych, co kosztuje niestety.

Z mojego doswiadczenia, moge ci tylko podpowiedziec, ze powinnas uzyskac porade prawna i rozwazyc wszystkie za i przeciw.

RE: Firma w Anglii

Witam serdecznie
Chcę założyc firme w Anglii, self-employed polegającą na kupowaniu różnych towarów w UK, a sprzedaży ich w Polsce (samodzielnie -na rynku). Gdzie i jakie podatki będę płacic i co mnie dotyczy?

dziękuję z góry za odpowiedz :)

Ten temat byl juz wielokrotnie poruszany poszukaj na forum przez wyszukiwarke.

szukam ... szukam .... i nie mogę znaleźc :(

jak zaczac samozatrudnienie w Anglii?

wiele sie oczytalam na necie na temat mozliwosci samozatrudnienia sie w Anglii,ale...mam pomysl,zeby otworzyc male stanowisku z polska i nie tylko zywnoscia(zywnoscia o dluzszym czasie spozycia).Na poczatek nie chce nikogo zatrudniac chce sama to prowadzic i sama byc pracownikiem.
Mam nastepujace pytania:
1. co z kasa fiskalna? czy musze ja miec od pierwszego dnia,kiedy otworze to stanowisko?
2. co z vatem w Anglii? od jakiej kwoty obrotu zaczyna sie placenie vatu do home office?
3.czy wogole jako jednoosobowa firma moge prowadzic tego typu dzialalnosc?
4. wiem,ze ta forme dzialanosci moge zarejestrowac w home office online,czy adres firmy moze byc moj domowy czy podac lepiej adres tego stanowiska?osobiscie wolalbym adres domowy,bo tam gwarancje,ze moja korespondecja dotrze;)
5.jakie skladki na ubezpieczenie i podatek bede musiala odprowadzac i co jaki czas?
pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.

RE: jak zaczac samozatrudnienie w Anglii?

1 - tak
2- po przekroczeniu 70k w ciagu 12 miesiecy - VAT nie placi sie do home officu tylko do HM Revenue
3- mozesz
4- zadnej formy dzialalnosci nie rejestrujesz w Home Office tylko w HM Revenue badz w Company House , w zaleznosci od rodzaju dzialalnosci poszukaj na forum rodzaje dzialalnosci byly juz omawiane nie mal w szczegolach

Szukam informacji w sprawie samozatrudnienia.
Postaram się w skrucie wyjśnić o co mi chodzi.
W Polsce uznana jestem jako osoba niepełnosprawna ( mam przyznaną na stałe I grupę inwalidzką na NARZĄd RUCHU) od roku staram się w UK o przyznanie mi Disability Living Allowance. Choruję od 21 lat na przewlekłą chorobę, mój stan zdrowia jednak ciągle się pogarsza, pomimo, że leczona jestem lekiem nowej generacji. W Polsce mam przyznaną rentę w UK nie pracuję. Od 2 lat mieszkam w Wielkiej Brytanii z najbliższą rodziną.
Czas swój wypełniam malowaniem, oczywiście kiedy czuję się na siłach. Siadam na stołku i zapominam o swojej chorobie do momentu kiedy zaboli mnie ręka, wówczas biorę pędzel w usta i maluję dalej.
Moje pytanie jest takie czy mogę założyć firmę jednoosobową malując obrazy i sprzedaac je i jak powinnam to zrobić, czy moją działalność mogę założyć i prowadzić tak jak np.w/w.
Nie mogę znależć nigdzie odpowiedzi na to pytanie, może ktaś z was potrafi mi pomóc?

Tak mozesz jezeli to nie koliduje z przepisami w Polsce - bo rozumiem,ze rente pobierasz z polski.

Ostatnia edycja:
Jak została mi przyznana renta to byłam w ZUS-e i zadałam to pytanie - opowiedziano mi, że mogę, jednak muszę się upewnić.
Jestem Ci bardzo wdzięczna Eliss i dziękuję za odpowiedż.

Witam. Niedługo rozpoczynam własną działalność w Anglii. Z tego, co wyczytałam na necie nie będę płatnikiem VAT, bo po pierwsze moja branża nie jest nim objęta, po drugie jako jednoosobowa firma nigdy nie osiagnę tak wysokich dochodów, jakie się pod ten podatek kwalifikują. :D Tu mam pytanie pierwsze odnośnie odliczeń od podatku. Podlega temu np zakupiony pod działalność sprzęt, zlecenie strony www itp. Ale czy można rzeczywiście te koszty odliczyć, jeśli poprzedzają czas rozpoczetej działalności (nie mówię tu o nie wiadomo jak długiej odległości w czasie, powiedzmy około 2 miesięcy). Na zgłoszenie mamy czas do trzech miesięcy. Data rozpoczecia to pierwsze wpływy... jak więc z tym odliczeniem pewnych rzeczy od dochodu? Czy wystarczy, że będę miała odpowiednie rachunki potwierdzające te zakupy? Czy nie będąc płatnikiem VAT powinnam domagać się mimo wszystko rachunków VAT??? Pytanie drugie: Czy mogę zarejestrować firmę pod polską nazwą? Pytanie trzecie: Czytałam, ze po pierwszym roku działalności (nie wcześniej) stanę się płatnikiem NIN Class 4. Czy wtedy dopiero własnie po przekroczeniu (na chwilę obecną) ok 5.700 tys funtów? I czy mimo wszystko przysługuje mi ulga podatkowa (tj jakies 6 tys)? Czy dla osób bedących self-employd są takie same stawki podatkowe? Pytanie czwarte: Czy rok podatkowy jest taki sam jak dla osób zatrudnionych na podstawie umowy o prace tj. przełom w okilicach początku kwietnia? Czy tez może ma to związek z terminem rozpoczecia własnej działalności? Pytanie piąte: Wiem, że istnieją darmowe programy, pomagające kontrolować spis wydatków itp. np ze strony banków przy zakładaniu kont bizmesowych. Ale skoro konto biznesowe nie jest konieczne, czy znajdę gdzieś takie darmowe programy? A może ktoś mógłby mi je udostepnić? Na razie dość pytań...Dziękuję już teraz za wszystkie odpowiedzi!

Mam jeszcze jedno, już chyba szóste pytanie: czy po zarejstrowaniu działalności w Anglii otzrymuję jeszcze jakieś dodatkowe dane, numery itp.? W Polsce jest to np oporócz NIP jeszcze regon...

Witam,mam nadzieje ze ktos z was bedzie wstanie mi pomoc.
chcialabym pracowac sprzatac domy jako self employed. Moje pytanie jest czy musze posiadac home office?? Co to jest Class 2 National
Insurance contributions??? i jakie inne podatki bede musiala placic pracujac jako self employed??
Z gory dziekuje za odp.

Powrót