Sens posiadania forum

• Autor wątku Autor wątku marlonk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marlonk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

jestem wlaścicielem pewnego forum. I tak sie zastanawiam nad sensem posiadania takowego skoro co chwile ktos pisze, ze zostal znieslawiony, pomowiony.. groza mi policja, prokuratura, procesami..

jest forum.. ktos przyjdzie cos napisze.. za chwile przyjdzie druga osoba i powie, ze oddaje sprawe do prokuratury bo cos tam ktos tam napisal i ona poczula sie dotknieta.
Wychodzi na to, ze wszelkiego rodzaju fora, komentarze, czaty sa niebezpieczne dla wlasciciela z tego wzgledu, ze zawsze znajdzie sie jedenz drugim, ktory pomowi i poczuje sie obrazony.
Konsekwencje ponosi wlasciciel strony.. najlepszym rozwiazaniem jest wiec chyba nie dac mozliwosci pisania i komentowania innym ludziom z zewnatrz. Czyz nie?

Czy jest jakas szansa, zeby sie obronic przed tego typu zarzutami ze strony uzytkownikow?

pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.

Masz rację - najlepiej jest dać możliwość pisania postów tylko zarejestrowanym osobom. Ma to dodatkową zaletę - ograniczysz pojawianie się na forum ewentualnego spamu, który często zostawiają robale internetowe.

nie wiem dokładnie jak to sie ma do uregulowań prawnych , ale często widuję na różnych portalach dopiski że "portal nie ponosi odpowiedzialności za zamieszczane treści".....
poszukaj podstaw prawnych i może to pomoże ;)

Ja także jestem adminem na forum i spotkałem się już z różnymi sytuacjami, które zmusiły mnie do zapoznania się z uregulowaniami prawnymi. Dopiski typu "portal nie ponosi odpowiedzialności za zamieszczane treści" występują często, ale prawda jest taka, że administrator ponosi odpowiedzialność za to, co publikuje się na jego stronie (np. forum).

[cytat="marlonk":37dkt1nl]

jest forum.. ktos przyjdzie cos napisze.. za chwile przyjdzie druga osoba i powie, ze oddaje sprawe do prokuratury bo cos tam ktos tam napisal i ona poczula sie dotknieta.
Wychodzi na to, ze wszelkiego rodzaju fora, komentarze, czaty sa niebezpieczne dla wlasciciela z tego wzgledu, ze zawsze znajdzie sie jedenz drugim, ktory pomowi i poczuje sie obrazony. [/cytat:37dkt1nl]

Ale nie przesadzajmy - obrażanie się na kogoś, że ktoś komuś nawciskał na forum... Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś za to pozywał do sądu, wzywał policję itp. To byłoby śmieszne. W dużej mierze od admina zależy, czy na forum będzie panowała kultura, ale jej brak to nie przestępstwo. Odpowiedzialność mógłby ponieść w przypadku naruszenia prawa, a nie kłótni użytkowników, np. w przypadku łamania praw autorskich (chociaż wyegzekwować coś tutaj nie jest łatwo i z reguły kończy się to zdjęciem danego artykułu, grafiki, czy fotografii ze strony), zamieszczania na stronie nielegalnych treści itp.

Oj po prostu zabroń publikacji postów bez Twojej akceptacji. Właściciel forum zawsze może ocenzurować wypowiedzi niezgodne z regulaminem lub naruszające zasady dobrego wychowania :D

Powrót