SeozinTrackBack

• Autor wątku Autor wątku macsim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
[cytat="macsim"]prosze o wypowiedz czy zgodne z prawem jest uzywanie tego rodzaju wpisów na blogach http://www.allegro.pl/show_item.php?ite ... s%C5%82any.[/cytat]Co miałoby ni ebyć zgodne z czym..??
Program typu wyszukiwarka ..
Wyszukiwarka blogów..
I znowu kłania sie licencja co o na mówi .. jedynie z tego względu mogłyby być ograniczenia..
Nie wiem czy kopie tego programu sprzedawane na allegro są legalne..
odnośnie tego programu znalazłem coś takiego cytuje [cytat:20i32a28]Nota
- Jestem jedynym autorem sprzedawanego tu programu.
- Posiadam wylaczne prawa na jego sprzedaz.
- Nie wystawiam rachunkow oraz faktur.
- Nie podpisuje umow.
- Nie wystawiam pisemnych licencji.
- Oferuje pelna pomoc w uzytkowaniu, konfiguracji, ewentualnych problemach z programem.[/cytat:20i32a28]
Ten zapis budzi u mnie podejrzenia.. co do prawnego rozpowszechniania tego programu..

to nie tylko wyszukiwarka, ten skrypt wpisuje automatycznie twoj adres www na blogach, czy to nie jest np. spam?

[cytat="macsim"]to nie tylko wyszukiwarka, ten skrypt wpisuje automatycznie twoj adres www na blogach, czy to nie jest np. spam?[/cytat]
Spamem moim zdaniem to nie jest. spam dotyczy przykładowo niechcianych maili, wiadomości niechcianych na czatach forach etc.

Tu mamy do czynienia z programem którego musimy użyc zainstalować etc..
Ja zawsze mam wątpliwości co do kupowanego oprogramowania po przez allegro.. Wyjątek tu stanowi może tylko oprogramowanie Linuxa i to też nie do końca..

Godunow:
Wiadomosci niechciane na Forum to dla Ciebie spam (i tu sie zgadzam),
ale wiadomosci niechciane na Blogu to juz nie spam? :)

Mam wrazenie ze nie rozumiesz co robi program o ktorym mowa:
On dopisuje w komentarzach do blogu link ktory podajesz w parametrze.
I robi to na tylu blogach, iel sobie wyszuka - jak dla mnie spam w czystej postaci.

[cytat="drzemik"]Godunow:
Wiadomosci niechciane na Forum to dla Ciebie spam (i tu sie zgadzam),
ale wiadomosci niechciane na Blogu to juz nie spam? :)

Mam wrazenie ze nie rozumiesz co robi program o ktorym mowa:
On dopisuje w komentarzach do blogu link ktory podajesz w parametrze.
I robi to na tylu blogach, iel sobie wyszuka - jak dla mnie spam w czystej postaci.[/cytat]
Po zastanowieniu może i masz rację..
Ale dobrzy byłoby dorwać ten program w ramach testu i sprawdzić co to za cudo.. :D :D

[cytat="macsim"]prosze o wypowiedz czy zgodne z prawem jest uzywanie tego rodzaju wpisów [...] [/cytat]

Nie znam tego programu, ale z jego opisu wynika, że nie są to wpisy na bloga, ale jest to trackback. Na blogu pojawia się "komentarz", przy którym pojawia się odsyłacz do strony. Nie jest to niezgodne z prawem. Różnica polega na tym tylko, że program ten robi to automatycznie.

Zupełnie inną sprawą jest sama oferta, która wprowadza w błąd. Sugeruje ona bowiem, że program może być pomocny w pozycjonowaniu, w praktyce zaś linki takie mają parametr "nofollow", czyniąc go w 100% nieużytecznym z punktu widzenia pozycjonowania strony.

Pozdrawiam

Powrót