Separacja a rozwód

• Autor wątku Autor wątku Iza1603
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iza1603

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Chciałam zapytać czym różni się w szczegółach rozwód od separacji. A jeszcze bardziej interesuje mnie, czy podczas gdy zostanie ogłoszona separacja małżonkowie nadal odpowiadają wzajemnie za swoje długi?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Droga Izo!

Obecnie separacje powoduje skutek w postaci rozdzielności majatkowej małzonków.

Czym różni się od rozwodu... przede wszystkim tym, że małżonków nadal łączy wezeł prawny - czyli w podczas pozostawania w separacji nie można zawrzeć nowego małżeństwa, ponadto małzonkowie pozostający w separcji obowiązani są do wzajemniej pomocy.

Nie wiem czy uległa zmiana kwestia czasu trwania - ale separacja była orzekana na okres trwający rok. Po roku strona, która o nią wnosiła mogłą wnieść wniosek o jej zniesienie badz też o rozwód.

witam
Odeta, a co w praktyce oznacza "obowiazani do wzajemnej pomocy"?
Ja jestem w separacji i kilka razy przekładałam termin operacji, poniewaz ojciec dziecka odmówił opieki na córka w tym czasie.

Czy ktos wie czy nadal separacje orzeka sie na jakis czas??

Bardzo prosze o pomoc.

Czy oplaty sadowe zwiazane z separacja trzeba uiscic przy skladaniu wniosku czy na koniec sad decyduje kto jaka kwote ma zaplacic?

Moj maz przebywa za granica i nie chce tu jyz wracac.Przychodza mi tylko za niego mandaty,rachunki.mam tez duze mieszkanie ktore nie utrzymam samaa zamienic je bede chciala i mogla jak maz bedzie wymeldowany.Czy sad da mi chociaz separacje bo maz nie przyjedzie na sprawe?Czy musze placic jego dlugi?Moge go wymeldowac(mieszkanie kwaterunkowe)?

[cytat="Iza1603"]Czy oplaty sadowe zwiazane z separacja trzeba uiscic przy skladaniu wniosku czy na koniec sad decyduje kto jaka kwote ma zaplacic?[/cytat]

1. Jeśli uiścisz opłatę, czyli przykleisz znaczki sądowe za kwotę 600 zł na pozew, to podobno szybciej go mogą rozpatrzeć i nie będzie to tak długo trwało.
2. Możesz nie przyklejac znaczków, tylko razem z pozwem napisac i wysłac wniosek o umorzenie kosztów sądowych ze względu na ciężką sytuacje finansową i opisac tą sytuacje, dołączyć kserokopie rachunków itp.

Poza tym opisz w pozwie dokładnie jaką masz sytuację, gdzie przebywa mąż itd. Terminy rozpraw są naprawde odległe, dlatego jeśli Ci zalezy to czym prędzej wysyłaj pozew.
Ja złożyłam pozew o separacje w październiku 2006, minęły 4 miesiące i cisza. Został mi umorzony wpis stały w wysokości 600 zł i wpłaciłam tylko 100 zł. Teraz czekam na termin sprawy.
Pozdrawiam. Ula

Powrót