separacja i rozwod polki z niemcem

• Autor wątku Autor wątku gusiaczek_d
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
:what:
Ja przepraszam ze mam tyle pytan ale moja adwokatka jest tylko od spraw rodzinnych i u nas nie ma adwokata innego musze jechac do Berlina....
co prawda muwila mi ze po 3 latach maluzenstwa mam prawa normalnie ale ja sie tak boje ze po rozwodzie nie bede sama w stanie utrzymac mieszkania i synka....
to nie tak mialo byc :(

A fakt cos mi sie pomylilo mi chodzilo o kosten für Unterkunft und Heizung
o rany mi sie juz wszysko myli....:o

belunia
przepraszam ze zapytam ale skond wiesz tyle o prawie niem...

Witam, w sierpniu 2013 roku wzięłam ślub cywilny w niemczech z polakiem, który ma niemieckie obywatelstwo.Trzy miesiące później urodziłam naszą córkę w polsce i zamieszkałam u moich rodziców. Mąż międzyczasie wyjechał do szwajcarii do pracy i jak córka troszkę podorośnie miałąm do niego dołączyć (mąż widział dziecko tylko 2 razy), lecz mąż rozmyślił się i postanowił się ze mną rozstać, nie wniósł jednak o rozwód, twierdząc że może kiedyś się zejdziemy, ja jednak jestem innego zdania. W polsce zrezygnowałam z pracy na rzecz wyjazdu do męża i w pracy poinformowałąm, że po zakończonym urlopie macierzyńskim nie przedłużam umowy. Poza tym wszystkim mam podstawy do tego by podejrzewać męża o branie narkotyków. Moje pytanie brzmi, gdzie w takim wypadku wziąć rozwód w polsce czy niemczech? Czy mogę starać się również o alimenty dla siebie (moje macierzyńskie wynosi 1100 zł na rękę) ? Czy on może starać się o to by zabrać mi dziecko ? Pilnie proszę o odpowiedź, będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.

Powrót