Separacja-potrzebna pomoc

• Autor wątku Autor wątku skwierek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skwierek

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam, tydzień temu nakłoniona przez męża złożyłam pozew o separację, sam nie złożył, bo chciał oszczędzić kasę na kosztach sądowych, a ja mam szanse zwolnienia...ja złożyłam pozew nieco inny niż ten który mi posunął(wyższe alimenty) i w związku z tym mam pytanie, czy w odpowiedzi na pozew, mąż może wskazać świadków? czy jeśli się nie zgadza na określone przeze mnie alimenty musi napisać stosowne pismo, czy też wszystko będzie dopiero na rozprawie? w jakim terminie od złożenia pozwu wysyłany jest odpis do pozwanego i wyznaczana jest rozprawa pojednawcza?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

[cytat:15a6r350]czy w odpowiedzi na pozew, mąż może wskazać świadków?[/cytat:15a6r350]

Tak

[cytat:15a6r350]czy jeśli się nie zgadza na określone przeze mnie alimenty musi napisać stosowne pismo, czy też wszystko będzie dopiero na rozprawie?[/cytat:15a6r350]

Teoretycznie o wysokości żądanych przez Panią alimentów mąż dowie się na rozprawie, więc nie widze innej możliwości jak rozstrzygnięcie tej kwestii na sali sądowej.

[cytat:15a6r350]w jakim terminie od złożenia pozwu wysyłany jest odpis do pozwanego i wyznaczana jest rozprawa pojednawcza? [/cytat:15a6r350]

Ciężko okreslić. Zazwyczaj zależy to od nawału spraw w danym sądzie.

W takim razie jeszcze jedno pytanie:
na jaki czas sąd orzeka separację i co sie dzieje po tym czasie? trzeba znieść separację, czy wystąpić o rozwód, czy też na nowo złożyć pozew o separację?

Separacja może trwać tak długo jak Państwo sobie tego życzą. Separacja może zostać zniesiona w każdej chwili na wniosek współmałżonków.

Powrót