Serial Szkoła i prawo

• Autor wątku Autor wątku po1994
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
po1994

po1994

Użytkownik
Odpowiedzi
110
Witam może jakiś prawnik odnieś się do fragmentu z tego beznadziejnego jak że serialu.

Szkoła, Odcinek 111 online | Oglądaj TVN w Player.pl!

Chodzi o fragment między 30 a 35 minutą a konkretnie o te parę cytatów:

"ja wiem że wsze córki są pełnoletnie ale państwo cały czas za nie ponosicie odpowiedzialność"

i cytat z naprawieniem szkód

a przecież zgodnie z prawem:

kodeks rodzinny i opiekuńczy

Art. 92. Dziecko pozostaje aż do pełnoletności pod władzą rodzicielską.

Art. 95. § 1. Władza rodzicielska obejmuje w szczególności obowiązek i prawo rodziców do wykonywania pieczy nad osobą i majątkiem dziecka oraz do wychowania dziecka, z poszanowaniem jego godności i praw.

§ 2. Dziecko pozostające pod władzą rodzicielską winno rodzicom posłuszeństwo, a w sprawach, w których może samodzielnie podejmować decyzje i składać oświadczenia woli, powinno wysłuchać opinii i zaleceń rodziców formułowanych dla jego dobra.

Art. 98. § 1. Rodzice są przedstawicielami ustawowymi dziecka pozostającego pod ich władzą rodzicielską. Jeżeli dziecko pozostaje pod władzą rodzicielską obojga rodziców, każde z nich może działać samodzielnie jako przedstawiciel ustawowy dziecka.

z tych artykułów wnika jednoznacznie że rodzice nie są odpowiedzialni za swoje pełnoletnie dzieci.Mogą co najwyżej starać(nie jest to równoznaczne z prawem i obowiązkiem) się o ich osobiste wychowanie ale też również za zgodą ich pełnoletnich dzieci.
Ponieważ nie są ich przedstawicielami ustawowymi,ich pełnoletnie dzieci nie muszą im być posłuszne,same składają oświadczenia woli i decydują o sobie(zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym).

I jeszcze przecież kodeks cywilny:

Art. 10. § 1. Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście.
§ 2. Przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletność. Nie traci jej w razie unieważnienia małżeństwa.
Art. 11. Pełną zdolność do czynności prawnych nabywa się z chwilą uzyskania pełnoletności.

Czynność prawna polega na możliwości zaciągania zobowiązań lub nabywania uprawnień za pomocą oświadczenia woli. Osoba posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych może samodzielnie kształtować swoją sytuację prawną.

Ostatnia edycja:
Od kiedy to telenowele i inne bzdury telewizyjne kształtują wiedzę prawną (i nie tylko prawną) i są źródłem wiedzy wszelakiej?

Niestety ale są dla przysłowiowego "przeciętnego kowalskiego" nieznającego prawa(i innych dziedzin wiedzy) są często źródłem wiedzy wszelakiej.

Potem po obejrzeniu takiego serialu taki ktoś myśli że tak jest w rzeczywistości.

Zresztą wiele szkół głównie ponadgimnazjalnych dziennych(młodzieżowych,z wyjątkiem policealnych może) też właśnie ma takie podejście jak w tym serialu niestety.

Ostatnia edycja:
Raczej nic tutaj nie wskóramy i trudno wymusić solidność w podawaniu rzetelnej informacji widzom.
Liczy się oglądalność i kasa.
Ta sama stacja emituje serial Szpital i kiedy moja żona (służba zdrowia) ogląda to coś to ma niezły ubaw.
Nawet ja sam jak zobaczyłem w jaki sposób mierzy się ciśnienie przez personel medyczny (a sam muszę to robić codziennie) to jestem rozbawiony do łez.
Lepiej spuśćmy zasłonę milczenia nad tymi produktami bo szkoda czasu i atłasu na tym forum.

Posiłkowanie się tą produkcją jako źródłem prawa, to tak jakby wyobrażać sobie rozprawę sądową bazując na Sędzi Annie Marii Wesołowskiej :)

Powrót