Serial "W garniturach" - ang. Suits

• Autor wątku Autor wątku młodyuser0123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

młodyuser0123

Użytkownik
Odpowiedzi
130
Witam, Mógłbym prosić o informację czy coś takiego co pojawia się w serialu "W garniturach" - ang. Suits ? Jest możliwe w Polsce ? Tutaj link do krótkiego opisu fabuły W garniturach – Wikipedia, wolna encyklopedia , Chodzi mi mniej więcej czy taka kolporacja prawnicza jest możliwa w polsce ? Czy może adwokaci w polsce nie mogą się w takich firmach zatrudniać ?

Twoje pytanie jest dość niejasne. Sprecyzuj przede wszystkim pojęcie "coś takiego". Większość okoliczności pojawiających się w serialach, szczególnie zagranicznych, nie jest możliwa w Polsce.

No właśnie to mnie strasznie dziwi że w Polsce wszystko jest dla prawników takie ścisłe i z zasadami . Np. w polsce niby nie można mieć reklamy kancelarii załóżmy w TV czy gazecie , a w innych krajach jak byłem typu USA , to tam cały czas takie rzeczy ...
Jeśli chodzi o sprecyzowanie słowa "takie coś " to mam na myśli głównie , czy w Polsce możliwe jest coś takiego jak kolporacja prawnicza , czyli wiesz zatrudnione setki adwokatów w dużym biurze , jest taki główny prezes tego działu prawniczego ( mówie o tym jak mniej więcej w tym serialu ) , lub też coś takiego , że jest zwykła duża firma załóżmy główne biuro Orange w Polsce , i ono tworzy coś takiego jak dział prawny , i tam mamy zatrudnionych załóżmy 10 adwokatów , na czele których stoi dyrektor działu , i zajmują się tam sprawami prawnymi firmy , żeby wszystko było ok , a jeśli jest jakaś sprawa przeciwko tej firmie , załóżmy pozew sądowy przez jakiegoś klienta do nich to ten dział prawny czyli adwokaci tam zatrudnieni się tym zajmują i bronią firmę na sali sądowej ... ?

nuprussto napisał:
est wiel firm typu międzynarodowe kancelarie / kolporacje prawnicz
w każdym wątku piszesz kolporacja, to słowo zawiera "r" korporacja

Ostatnia edycja:
Agnieszka3M napisał:
w każdym wątku piszesz kolporacja, to słowo zawiera "r" korporacja

Prosiłbym o odpowiedzi związane z tematem wątku , a nie te poprawiające moją błędną pisownię , która może przytrafić się każdemu .

W sumie trzeba się dużo domyślać o co chodzi, ale jeśli "czyli wiesz zatrudnione setki adwokatów w dużym biurze" jest tym co myślę, to jest to możliwe.

Proponuję wejść na wikipedię i przeczytać ze zrozumieniem hasła: Adwokat, Adwokatura, Radca prawny, Korporacja, Prawnik, System prawny w Polsce.

chich bulterier napisał:
W sumie trzeba się dużo domyślać o co chodzi,

To może powiem tak : jest korporacja prawnicza , wielka kancelaria zatrudniająca dużą liczbę adwokatów , kancelaria ta dzieli się na działy , w zależności od dziedziny prawa , np. dział spadkowy , dział prawa handlowego , dział prawa pracy itp . W każdym dziale są zatrudnieni prawnicy specializujący się w dziedzinie danego działu , każdym działem zarządza Dyrektor działu a nad nim jest załóżmy główny prezes , oczywiście podałem takie bardziej skrócony opis struktur bo można go bardziej rozwinąć , i tak oprócz spraw typowych klientów którzy przychodzą z problemami do różnych działów , są jeszcze jakby ci lepsi adwokaci którzy zawierają umowy z różnymi innymi firmami itp ... I oprócz tego załóżmy biura jest jeszcze takich kilka w których struktury są podobne jak w tym , a nad tymi wszystkimi biurami , władze sprawuje zarząd w którego skład wchodzi prezes zarządu i członkowie zarządu , Mam nadzieje że mniej więcej łapiesz , I chodzi mi o taki rodzaj struktur czy jest możliwy w Polsce ? Opisz trochę tak czy nie itp

Jeszcze dodam że chodzi mi oczywiście o to że firma ma swój majątek , itp ,

Ostatnia edycja:
Jest mozliwe i istnieja gigantyczne firmy prawnicze w Polsce.
Poczytaj chociazby na google o Dentons czy Sołtysiński Kawecki & Szlęzak zatrudniajace dziesiatki prawnikow.

A ta Sołtyński Kawecki & Sedlak to jest spółka komandytowa, a w spółkach komandytowych to w razie problemów ,zadłużenia itp, to właściciel odpowiada za długi itp, A nie ma czegoś takiego jak było by w tym serialu że firma ma swój majątek swój budżet , powołujesz prezesa i on wszystkim zarządza ? W polsce coś takiego mogło by być ?

A spółka komandytowa nie ma swojego majątku? Może też być spółka partnerska z zarządem ale nie wiem czy takie funkcjonują w praktyce. Wiele spółek ma natomiast działy prawne zatrudniające prawników, w tym radców prawnych.

PS Pisz proszę nazwę kraju z wielkiej litery. Ta "polska" naprawdę razi.

Przecież podobno prawnik nie może być zatrudniony w spółkach ...Więc niby w jakich spółkach są działy prawne zatrudniajace prawników?

Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, a chcesz się brać za tworzenie korporacji. Prawnik (absolwent studiów prawniczych) może pracować gdzie chce. Radca prawny może pozostawać w stosunku pracy. Adwokat nie może. Zamiast mnożyć głupie pytania przeczytaj wreszcie ustawę o radcach prawnych i prawo o adwokaturze, a dowiesz się jakie mają uprawnienia i jakie są formy wykonywania w/w zawodów.

Tak , tylko szkoda że radca prawny nie może prowadzić sprawy , tzn, nie może być obrońcą/adwokatem na sali sądowej

Wybacz ale nie rozumiesz podstawowych pojęć. Adwokat to tytuł zawodowy, nie funkcja procesowa. Tak samo jak radca prawny. Oczywiste zatem, że radca prawny nie może być w postępowaniu adwokatem, podobnie jak adwokat radcą prawnym. Radca prawny może być pełnomocnikiem w postępowaniu cywilnym i administracyjnym w takim samym zakresie jak adwokat. Jedyna różnica polega na niemożliwości pełnienia przez radcę funkcji obrońcy w sprawie karnej. Jednak i tu sytuacja ulegnie zmianie od 1 lipca tego roku. Wiedziałbyś to wszystko gdybyś tylko nie był tak leniwy i zajrzał do ustaw, które wymieniłem. Zresztą, wystarczyłoby nawet odwiedzić wikipedię...

A co się zmieni konkretnie od 1 lipca ?

O widzę że będą mogli pełnić funkcję adwokata 1 lipca , czyli praktycznie zatrze się różnica pomiędzy adwokatem a radcą ?

Nie będą mogli pełnić funkcji adwokata. Taka funkcja nie istnieje.

Chodzi mi o to że będą mogli bronić w sprawach karnych ...

Powrót