Serwer gier zgodny z prawem

• Autor wątku Autor wątku czarny30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarny30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam zamiar stworzyc serwer platny ktory bedzie wynajmowany pod gry.
Zastanawiam sie w jaki sposob zrobic to zgodnie z prawem autorskim.
Czy musze posiadac oryginalne gry?
Czy posiadajac np 5 serwerow (komputerow dedykowanych tylko pod jedna gre) musze posiadac 5x ta sama oryginalna gre o ile pytanie pierwsze bedzie na tak?
Na poczatek narazie dwa pytania. Mam jeszcze kilka ale to juz w trakcie rozmowy je zadam.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

1. Tak musisz posiadać oryginalne gry.
2. To zależy od licencji.

Ok
A co jezeli ja udostepnie tylko server a klient ktory bedzie chcial uruchomic sobie gre na tym serwerze to co w tedy?

Bo ja tylko udostepniam serwer i lacze czy tez jestem wsopodpowiedzialny za to co on instaluje na swoim koncie ale na moim serwerze on za to placi.

Wiesz jezeli chodzi o dzialalnosc to chyba nie ulega watpliwosci ze przy takich dzialaniach jest ona niezbedna.

Zastanawia mnie tylko to jak firmy ktore prowadza dzialalnosc np hosting czy serwery gier radza sobie z aspektami prawnymi. Strony www jezeli ktos ma wykupione konto na moim serwerze i umieszcza na nim swoja strone na ktorej ma cos niezgodnego z prawem i policja go o takie dzialanie sciga to czy ja jestem tez pociagniety do jakiejs odpowiedzialnosci i to samo adekwatnie do serwerow gier czy jezeli ja udostepnie serwer i lacze a ktos sobie tam zainstaluje gre sieciowa i bedzie z kolegami gral (niekoniecznie ta gra bedzie legalna bo nie jestem w stanie sprawdzic legalnosci takiej gry ) za posrednictwem mojego komputera to czy ja tez odpowiadam za to co znajdzie sie na moim serwerze.

Co o tym sadzicie.

Powrót