Serwer w Czechach, nie znalazłem odpowiedzi w innych tematach

• Autor wątku Autor wątku eureca1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
E

eureca1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam tak jak w temacie chciałbym uzyskać konkretną odpowiedź.
Serwis jest na serwerze w Czechach, domena z końcówką com. Strona posiada wersje językowe en/pl/es. Pliki dodawane są z Polski ale działalność prowadzona jest w Czechach. Pod czyje prawo podlega serwis, bo w Polsce byłby nielegalny natomiast w Czechach nie ma przeciwwskazań do funkcjonowania. Pozdrawiam

A co ma do tego serwis ? Jeśli już to użytkownicy łamią prawo.

To, że serwis oferuje loterię dla tych użytkowników tzn. bez wkładu finansowego przez tych użytkowników, coś jak działanie promocyjne serwisu.

Przepis prawny:
Art. 3a^1
[Odpowiedzialność w zakresie gier hazardowych]

Świadczenie usług drogą elektroniczną w zakresie gier hazardowych podlega prawu polskiemu, w przypadku gdy gra hazardowa jest urządzana na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub usługobiorca uczestniczy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w grze hazardowej, lub usługa jest kierowana do usługobiorców na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności dostępne jest korzystanie z niej w języku polskim lub jest reklamowana na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
USTAWA z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną

A jeśli serwis nie jest w języku polskim ani nie reklamuje się w polsce wtedy podlega pod prawo czeskie w powyżej opisanym przypadku (pomimo, że użytkownicy są również z polski ale to oni w tym wypadku łamią prawo)?

Miałem na myśli, że jeżeli nie jest w języku polskim to nie może być kierowana dla obywateli z polski.

Ostatnia edycja:
W temacie nie napisałem jeszcze jednej ważnej kwestii. Właściciel serwisu miałby obywatelstwo polskie.

Nie ma znaczenie jakie ma obywatelstwo. Czegoś takiego nie można prowadzić z terenu Polski i przez prowadzić rozumiemy dodawanie treści/administrowanie witryną itp. Nie jest istotne też gdzie mieści się serwer i domena.

To i tak nie ma znaczenia a cały wątek jest w moim odczuciu założony celem ominięcia prawa Polskiego, więc podpowiedzi w tej sprawie byłyby niezgodne z regulaminem FP.

Chcesz korzystać z dobrodziejstw/wad prawa czeskiego, to przeprowadź się do Czech.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót