Serwer WWW w Indiach, a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku pakkpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pakkpl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Z tego co patrzyłem to w Polsce prawo autorskie kompozytorów i wykonawców (chodzi mi o utwory muzyczne) jest chronione przez ZAIKS, który należy do CISAC. Przeglądając Wikipedię zauważyłem, że w Indiach nie ma takiego stowarzyszenia. Zatem jeśli wykupię sobie tam serwer WWW i umieszczę na nim utwory polskich (zagranicznych) wykonawców, to nie będę musiał płacić żadnych licencji? (jeśli serwer byłby w Polsce to musiałbym wykupić licencję w ZAIKS)
Jak się ma sprawa z domeną *.pl ? Czy mogę ja przekierować na taki serwer?

Google ma w Chinach wyszukiwarkę muzyki: 首页 - 谷歌音乐搜索 czy to oznacza, że tam nie są chronione prawa autorskie mimo, że istnieje u nich stwowarzyszenie wchodzące w CISAC?

Aha, w takim razie może serwer w Iranie? - nie ma ich na tej mapce zaznaczonych i mają dostęp do Internetu.
Jak sprawa by wyglądała w takim przypadku?

Możesz zakładać bez obaw o pociągnięcie do odpowiedzialności.
Pod warunkiem oczywiście, że Ty także przeprowadzisz się do Iranu.

Dzięki za odpowiedzi.
Muszę teraz wykonać jakoś przelew do "siba national bank"
Może z bankami będzie lepiej niż z prawami autorskimi i mają jakieś umowy popodpisywane ;)

Poszukałem i jeśli faktycznie serwer jest w Iranie to sporo kosztuje, znacznie drożej niż w innych krajach, wiec niestety nic z tego nie bedzie :/
Z przelewami też jest problem, ale istnieją firmy, które w tym pośredniczą.

Widzę, że nie przeczytałeś (lub nie zrozumiałeś) odpowiedzi Rippera... :)

Zrozumialem, ale powiedzmy, ze kupuje sobie ten serwer w Iranie, podaje jakies nieprawdziwe informacje (beda widoczne w informacjach o domenie).
I co zrobia? Napiszą grzecznie do nich, żeby usuneli ten serwis lub podali moje dane typu IP z ktorego sie loguje? Jakos nie sadze, ze beda dzialac na szkode swoich klientow od ktorych kase dostaja zwazywszy na to jak sa traktowani (np. poblokowane przelewy w bankach - trzeba korzystac z posrednikow).

Ty szukasz porady, jak taką stronę założyć legalnie, czy jak popełnić przestępstwo i uniknąć za nie odpowiedzialności?
Bo jeżeli to drugie, to jesteś na złym forum.

Oczywiscie, ze to pierwsze, myslalem, ze jak czego nie da sie udowodnic to jest legalne :)

Ripper napisał:
Możesz zakładać bez obaw o pociągnięcie do odpowiedzialności.
Pod warunkiem oczywiście, że Ty także przeprowadzisz się do Iranu.
Kiedys pracowalem w brazny rozrywkowej i Polacy zakladaja na zagranicznych serwerach kasyna online i nie przeprowadzaja sie do tych krajow. Niemniej zakladaja dzialalnosc w tych krajach.

Powrót