Serwis aukcyjny a policja

• Autor wątku Autor wątku Kosmaty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kosmaty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Sytuacja przedstawia się następująco. Sprzedając konsole jako dodatek zaznaczyłem, że jeżeli nabywca posiada oryginał jednej z podanych niżej gier mogę dorzucić jego kopie bezpieczeństwa ( w tym miejscu wypisałem kilkanaście gier). Następnego dnia serwis wycofał moją aukcje i wysłał do mnie maila o poinformowaniu odpowiednich służb o zaistniałym procederze. Jestem w kropce. Wiadomo w dobie szerokopasmowego internetu na komputerze pojawiają się multimedia różnego pochodzenia. Czy ktoś spotkał się już z podobną sytuacją? Czy realne jest pojawienie się w moich drzwiach funkcjonariuszów z nakazem? Bardzo proszę o wypowiadanie swoich opinii o sprawie. Za wszystkie posty z góry dziękuje.

Kosmaty napisał:
Sprzedając konsole jako dodatek zaznaczyłem, że jeżeli nabywca posiada oryginał jednej z podanych niżej gier mogę dorzucić jego kopie bezpieczeństwa ( w tym miejscu wypisałem kilkanaście gier).
Jesli ktoś posiada oryginał sam sobie może zrobić kopie...--nie musi ich kupować...

Kosmaty napisał:
Czy realne jest pojawienie się w moich drzwiach funkcjonariuszów z nakazem?.
realne

Skopiowanie oryginalnej gry nie jest takie proste, a zważywszy na cenę odpowiedniej płytki łatwiej jest ją porostu odebrać od sprzedającego za darmo. W takim razie moja działalność podchodzi pod paragraf?

Kosmaty napisał:
Skopiowanie oryginalnej gry nie jest takie proste,
to wyjaśniłoby dochodzenie w tej sprawie... ale poczytaj art. 116 &1, 117 &1 i 2, 118 ^1 &2 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Powrót