Serwis Edukacyjny a filmy wideo

• Autor wątku Autor wątku sakuzo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sakuzo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie. Chcialbym zalozyc serwis internetowy o wypadkach w sportach motorowych. w szczegolnosci zalezy mi na prezentowaniu mi obszernych artykulow (pisanych przeze mnie) wzbogaconych o krotkie filmy (max30 sek) ze zdarzenia (prezentujace moment wypadku)

Posiadam obszerna kolekcje takich filmow, nagranych przeze mnie z TV, nie mam mozliwosci dotrzec do autorow tych filmow.

Czy moge czerpac korzysci z takiego serwisu? (Bannery reklamowe)

no i od razy kilka pytan

0. czy fizyczne trzymanie takich filmow na swoim serwerze i udostepnianie ich jest legalne?

1. czy jesli linki do filmow beda ulokowane gdzie indziej? (youtube) jest to legalne?

2. czy prezentowanie krotkich fragmentow filmow w celach informacyjno edukacyjnych jest legalne? (i czy moze miec to charakter komercyjny?)

3. czy prezentowanie smiertelnych wypadkow, z odpowiednim ostrzezeniem i zabezpieczeniem przed korzystaniem z serwisu przez osoby nieletnie, nie jest sprzeczne z jakas zasada?

od razu chcialbym dodac ze to nie ma byc serwis w stylu "ale jaja, patrzcie jaka fajna krakasa" ani "jestesmy twardzi i ogladamy straszne rzeczy", tylko pelen szacunku dla zawodnikow serwis-kopalnia wiedzy.

Nie udalo mi sie znalezc nic co by odpowiadalo na moje pytania, std moj post.

0. Legalne a egzekwowalne to jak praktyka pokazuje różnica. Musi Pan się liczyć ze osoba która posiada do nich prawo może się do Pana zgłosić z roszczeniam.

1. YouTube bedzie sie jak juz tłumaczyć, bo wątpie aby egzekwowali od userów to, usuwają wtedy film poprostu jak ktos zgłosi roszczenia.

2. Nie jest Pan instytucja naukową jak sądze...

3. Nie jest sprzeczne

Slusznie. Czy i ja tak samo moge zrobic? Usune - jesli tylko ktos bedzie roscil. Rozumiem ze nie grozi mi nic gorszego od usuniecia filmu?

zmartwil mnie n00b swoim postem. Zalezalo mi na zrealizowaniu tego marzenia, ale okazuje sie ze nie uda sie, nie narazajac sie na problemy...

Może wystąpić na drogę cywilną z roszczeniem zapłaty za czas przez który był dostępny na Pana stronie. Osobiście radze umieszczaj na youtube takie filmy

Hm... a coś takiego jak "dozwolony użytek"?

przepraszam że "odkopuję trupa" ale MUSI być jakiś sposób...

A czy informacja "nie mogłem dotrzeć do autora, nie wiem kto nim jest, jeśli matreriał filmowy narusza prawo proszę o znak, a natychmiast będzie usunięty, materiał filmowy jest w specjalnie złej jakości itp"?

Dozwolony użytek jest określony w Oddziale 3 w ustawie (art. 23 - 35). Prosze się z nimi zapoznać, a dowie się Pan, że nie ma to w tym momencie zastosowania.

Informacja taka nie wyłacza z odpowiedzialności za czas w którym Pan bedzie te filmiki prezentował. To że Pan nie może dotrzeć do autorów to Pana nie usprawiedliwia, każdy ma inne środki i możliwosci aby to uczynić, więc wynik może być różny. Typowo subiektywne podejście. Oczywiscie, fakt że Pan chce usunąć film jesli ktoś zgłosi swoje roszczenia zalicza się na plus, ale mimo wszystko ochrona i tak jest przyznawana z samego prawa, a nie jak ktoś poinformuje, że dany materiał jest objęty ochroną.

Powrót