serwis i forum pracy

• Autor wątku Autor wątku nelcia83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nelcia83

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Mam pytanie odnośnie strony internetowej GO WORK.Jest to stronka w której ludzie,pracownicy mogą wyrażać opinie nagatywne lub pozytywne o swoim pracodawcy.Czy opinie negatywne mogą zaszkodzić osobie,która wyraziła się negatywnie o swojej firmie???Oczywiście jeżeli pracodawca uzyska od założycieli tej strony nr IP osób,które te opinie pisały.Czy pracodawca ma prawo dochodzić kto i co napisał o firmie?Proszę o odpowiedź.

Witam,

lepiej kontrolować co się mówi, a zwłaszcza pisze. O naruszeniu dóbr osobistych mówią Art.23 i 24 kodeksu cywilnego. Administrator strony nie udzieli informacji pracodawcy o użytkowniku, ale ma obowiązek udzielenia tych informacji organom ścigania, prokuratorowi lub na wniosek sądu (ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną).

Jeszcze jedno pytanie.Zauważyłam,że wszystkie komentarze na tym forum odnośnie firmy w której pracuje zostały wykasowane,Czy to oznacza,że sprawą zajął się już prokurator lub policja???Chodzi mi głównie o to,że ja też dodałam tam kilka negatywnych komentarzy (ale nie zdradziłam tajemnicy handlowej,nikomu nie ubliżyłam).Czy za te negatywne komentarze mogę "wylecieć" dyscyplinarnie???Proszę o szybką odpowiedź.

jeszcze jedno pytanie.Zauważyłam,że wszystkie komentarze na tym forum odnośnie firmy w której pracuje zostały wykasowane,Czy to oznacza,że sprawą zajął się już prokurator lub policja???
Nie wiemy, dlaczego portal wykasował wpisy. Generalnie mógł to zrobić w trzech przypadkach:
1. sam portal uznał wpisy za niezgodne z regulaminem forum (możliwe)
2. portal wykasował je na prośbę użytkowników (mało prawdopodobne)
3. portal zablokował dostęp po otrzymaniu wiarygodnej informacji o naruszeniu prawa przez osoby (firmy) poszkodowane (prawdopodobne).
Jeśli zachodzi przypadek 3. osoby te mogą poprzestać na zablokowaniu wpisów lub wystąpić na drogę prawną (najprawdopodobniej o naruszenie dóbr osobistych).

Czy za te negatywne komentarze mogę "wylecieć" dyscyplinarnie???
pytanie z zakresu prawa pracy.

Powrót