Serwis internetowy a prawo

• Autor wątku Autor wątku mh1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mh1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Wszystkich, jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość oraz poważne podejście do tematu :)
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł otwarcia serwisu internetowego o górach. Podstawowym zamiarem jest oczywiście zarobek (ale to w późniejszym czasie) Na początek chciałbym prowadzić coś w rodzaju bazy noclegowej z informacjami o wydarzeniach w miejscowościach górskich oraz z jakimiś extra ofertami hoteli, restauracji itp. To wszystko działało by na zasadzie takiej:
1. baza noclegowa - umieszczony spis obiektów turystycznych w danej miejscowości bez danych osobowych itp - zwykłe przekierowanie na stronę obiektu turystycznego
2. informacje o imprezach - zebrane dane z wszystkich regionalnych witryn o imprezach/wydarzeniach (kopiowanie np baneru reklamowego który przekierowywał by tylko na stronę docelową)
3. Baza wolnych noclegów online (na zgłoszenie obiektu wyświetlanie aktualnej oferty noclegowej last minute)

Na początku chciałbym to robić za darmo, hobbystycznie, nie pobierając opłat a z czasem zarejestrować działalność i zarabiać legalnie na banerach/abonamentach itp

Moje pytanie jest takie - jak się to ma do prawa, co muszę zrobić żeby zacząć działać na internecie na razie za darmo a później legalnie zarabiać ?
Wiadomo jest RODO, jest rejestracja jako czasopismo
Czy ktoś z Was może mi opisać to w punktach ?

Dziekuję za pomoc :))

mh1985 napisał:
Wiadomo jest RODO, jest rejestracja jako czasopismo

Tzn. co wiadomo? Nie widzę tutaj 'serwisu internetowego o górach', tylko kolejny śmieciowy szablon, gdzie bot kopiuje kilka linków z różnych źródeł i zamieszcza je na stronie. Z opisu wynika, że chcesz rejestrować jako prasę stronę internetową, na którą wkleisz kilka zdjęć i linków afiliacyjnych (?) Proponuję dobrnąć w lekturze rozporządzenia chociaż do 2 art.

To dla mnie nie jasna odpowiedź - proszę jasniej ( nie mam zamiaru używać bota ) chcę działać sam

Ok, to będziesz sam wklejał te linki, to niczego nie zmienia. Przeczytałeś chociaż 2 art rozporządzenia, na które sam się powołujesz? Kup domenę, hosting, zrób stronę i działaj.

Podeślij mi dokładnie link co mam poczytać - po to tutaj się zalogowałem aby uzyskać konkretne odpowiedzi - niestety nie wiem o jakie rozporządzenie chodzi
Liczyłem tu na fachowe wsparcie

mh1985 napisał:
... - po to tutaj się zalogowałem aby uzyskać konkretne odpowiedzi - ...
Nie mniej minimum własnej inicjatywy w poszukiwaniu odpowiedzi to podstawa.

mh1985 napisał:
... niestety nie wiem o jakie rozporządzenie chodzi ...
A na jakie się powołujesz:?:

Szukam tej odpowiedzi tutaj a nie w googlach - widze że tutaj sami "mądralińscy"

Szukasz ale nie odpowiadasz na zadane pytania, odnosisz się do RODO a udajesz, że nie wiesz o jakie rozporządzenie chodzi. Chyba, że Twoje niewiedza jest tak głęboka, że nie wiesz, że RODO to Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych.

PS.
Tutaj są sami wolontariusze, wypowiadają się w ramach własnego prywatnego czasu, a nikt nie ma obowiązku odpowiadać na jakiekolwiek pytanie. Postawa roszczeniowa nie jest mile widziana, a szczególnie arogancka treść w stosunku do innych użytkowników.

Ostatnia edycja:
Powrót