Serwis internetowy i dane osobowe - sytuacja odwrotna :)

• Autor wątku Autor wątku wojenny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojenny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
chciałbym się dowiedzieć takie rozwiązanie będzie ok. Chcę otworzyć hosting zdjęć/obrazków i czy:
a) muszę rejestrować jakiekolwiek dane osobowe os. wrzucającej plik. Chciałbym aby nawet IP nie było rejestrowane - czy mogę ich nie rejestrować i w razie naruszeń praw autorskich jedynie usunąć dany materiał (po otrzymaniu wiarygodnych informacji) nie ponosząc odpowiedzialności. Czy aby skorzystać z wyłączenia odpowiedzialności administratora za umieszczone pliki na serwerze przez użytkowników muszę rejestrować jakiekolwiek informacje?
b) czy zgłaszanie naruszeń praw autorskich może odbyć się poprzez umieszczenie w stopce serwisu informacji o tym, że zgłaszać wszelkie naruszenia należy mailowo na adres email podany w zakładce kontakt (i link do niej). Czy to jest wystarczające? Czy możne obok każdego obrazka muszę dać osobny link?

Pozdrawiam :)

a) nie musisz rejestrować danych, na wiele serwisów można wrzucać anonimowo a z tym ip to akurat niemozliwe
b) tak, nie musi być kolo kazdego obrazka

Dlaczego niemożliwe? Przecież mogę wyłączyć wszystkie logi. Czyli rozumiem, że pomimo tego, że nie będę w stanie wskazać osoby winnej będę przy szybkiej reakcji chroniony przed odpowiedzialnością za zamieszczone przez użytkowników materiały?

Dziękuję za odpowiedź.

Logów lepiej nie wyłączaj bo jak będziesz miał jakaś kontrolę to mogą być wymagane a zawsze możesz odpowiadać za utrudnienia np. w śledztwie.

Powrót