Serwis internetowy zarejestrowany jako dziennik, a YouTube?

• Autor wątku Autor wątku ojdas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ojdas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,
Przymierzam się do zarejestrowania swojego serwisu jako dziennika w "Rejestrze Dzienników i Czasopism", mam pytanie czy jeśli taki serwis będzie formalnie zarejestrowany, to czy wówczas będzie można korzystać z filmów z YT wedle art. 25 UoPA?

pzdr.
Piotr

Witaj,

Art.25. nic nie mówi o filmach... a co do YT - przeczytaj regulamin YT - bodajże p.6 do 10. - tam jest dokładnie napisane o możliwościach wykorzystywania utworów, znajdujących się na YT, przez użytkowników YT.

_chris_ napisał:
Witaj,

Art.25. nic nie mówi o filmach... a co do YT - przeczytaj regulamin YT - bodajże p.6 do 10. - tam jest dokładnie napisane o możliwościach wykorzystywania utworów, znajdujących się na YT, przez użytkowników YT.

Warunki korzystania/youtube.pl
W pkt. 6. Ogólne ograniczenia w korzystaniu, mamy coś takiego:
E. użytkownik zobowiązuje się nie korzystać z Witryny Internetowej lub Usług (w tym Odtwarzacza YouTube) w celach komercyjnych, bez uprzedniego uzyskania pisemnego upoważnienia ze strony YouTube. Zabronione wykorzystywanie do celów komercyjnych obejmuje między innymi:
1. odsprzedaż dostępu do Witryny Internetowej lub dowolnych Usług (takich jak Odtwarzacz YouTube) na innej witrynie internetowej, której głównym celem jest uzyskanie przychodów z reklamy lub abonamentu;

Teraz mam pytanie, czy jeśli mój serwis jest skupiony na artykułach motoryzacyjnych, a filmy po części stanowią uzupełnienie tych artykułów (nie wszystkich, mały %) jak też galerię video, a w samym serwie będę pokazywane reklamy, jak to bywa często w serwisach informacyjnych wszelakiej maści, to rozumiem, że nie wolno korzystać z tych filmów?

też bym powiedział nie, działalność komercyjna... zgoda potrzebna...

Powrót