Serwis kbiz.pl

• Autor wątku Autor wątku bwojtek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Cyberek_0 napisał:
Regulamin regulaminem, dziwię się jednak, że żaden z forumowych prawników nie zdecydował się*konkretnie pomóć, może zgodnie z tym co użytkownicy sugerują - zebrać kilka osób i złożyć pozew zbiorowy.
Jakich forumowych prawników? Proponowałbym jednak zajrzeć do regulaminu i zorientować się czym jest forumprawne.org. To nie jest darmowa poradnia prawna, gdzie prawnicy udzielają porad użytkownikom i reprezentują ich w sporach.

Cyberek_0 napisał:
Dziwne macie tu zasady i pomimo że userzy są tylko gośćmi tego portalu
Użytkownicy nie są gośćmi portalu. Są jego współtwórcami.

jest już nas na stronie 68 osób może zwrócćmy się do prawnika tego forum spytajmy się jakie były by koszty za zgłoszenie sprawy zbiorowe.
Znają już sprawę nie trzeba znowu wszystko wyłuszczać .I może wreszcie coś ruszymy z miejsca

Ripper napisał:
Jakich forumowych prawników? Proponowałbym jednak zajrzeć do regulaminu i zorientować się czym jest forumprawne.org. To nie jest darmowa poradnia prawna, gdzie prawnicy udzielają porad użytkownikom i reprezentują ich w sporach.

A czy ja gdzieś napisałem że ktokolwiek ma to robić za darmo? Pisałem o inicjatywie, poświęceniu chwili czasu na zapoznanie się z problemem, ocenienie kosztu i napisanie że można tak czy siak, kontakt w taki i taki sposób i w efekcie problem rozwiązujemy.

Dziwi mnie natomiast "cenzurowanie" części informacji które użytkownicy sami zdobywają i które niosą za sobą jakiś przekaz.

Volter7 napisał:
Je jednak myślę, że max 10zł (pod warunkiem złożenia pozwu przez 20% firm, które otrzymały faktury)

Paliwo/bilety- licz się z dojazdami, bo o "prawnicze" koszty, to wiem, że będą niewielkie. Uważam, że jeżeli mamy być lepsi od pana K., to musimy mówić też o minusach- ja widzę jedne-właśnie te koszty dojazdu. Uważam, że mimo wszystko warto je ponieść. Zresztą, cała ta sprawa byłaby bardziej dla idei- ukrócić cwaniactwo na małe kwoty, a do tego się dokłada. Dlatego musi być dla chętnych. Ja jestem.

Wysłałem do kilku kancelarii zapytanie czy nie zajęli by się przygotowaniem i poprowadzeniem pozwu zbiorowego. Jest pewne zainteresowanie z ich strony. Oprócz oczywistego zarobku sprawa może być atrakcyjna medialnie, tylko czekać aż zainteresuje się tym poważniejsza prasa i telewizja.

Problem jest ze zrzeszeniem się osób chętnych na dołączenie się do pozwu zbiorowego. Jak na razie tylko na tym forum się zrzeszamy a tutaj regulamin blokuje jakikolwiek działania.

Może ktoś założy stronę lub funpaga zrzeszająca nas w celu złożenia pozwu zbiorowego?
Codziennie googluję czy nie pojawiła się taka strona - na razie bez skutku, ale nie tracę nadziei.

Pytanie do admina/moderatora:
Czy podanie haseł, słów kluczowych do wyszukiwania na google takiej strony nie będzie przekroczeniem regulaminu forum?

Sorki ale nie każdy udziela się n Facebooku wiec zakładanie tam strony mija się z celem. nie mam zamiaru mieć tam konta, nie brakuje mi znajomych.

Anna68 kolejny raz Ci napisze , ok pozew zbiorowy wchodzimy w to, ale zgłoszenie na policję nic nie kosztuje i nie obciąża nas wyjazdami (to nie tylko pieniądze ale i czas!).

Kolejny raz zniechęcasz do zgłoszenia na Policje , naprawdę dziwnie to wygląda jakbyś się bał/a , że coś może się ruszyć z urzędu.

Sprawa prowadzona prze prokuraturę i policje z KK nie skończy się tylko na zwrocie kosztów a z cywilnego tak.

Wiemy ,że KH czyta forum i wyciąga wnioski a ty ciągle to samo ,ze nie warto zgłaszać i czekać na pozew zbiorowy. Jesteś jego adwokatem.

Ostatnia edycja:
Miła Pani na policji potwierdza ze dobrze sprawy zgłosić, zwłaszcza zwracając uwagę iż nie jest to pojedynczy przypadek. Dodatkowo zgłoszenie jest traktowane jako przestępstwo a nie wykroczenie, więc kwota 250zl i niskiej szkodliwości społecznej nie dotyczy.
Całość zajęła mi 2 godziny, ale mysle ze warto, choćby dla samej idei.

Warto zgłaszać na policję - to poza straconym czasem nic nie kosztuje.

nkb napisał:
Kolejny raz zniechęcasz do zgłoszenia na Policje , naprawdę dziwnie to wygląda jakbyś się bał/a , że coś może się ruszyć z urzędu.

To sąd cywilny- to nie urząd??? Nie wiedziałam.
I jeszcze raz- nie mam zamiaru zniechęcać.

Cyberek_0 napisał:
ocenienie kosztu i napisanie że można tak czy siak, kontakt w taki i taki sposób i w efekcie problem rozwiązujemy.
Co również jest łamaniem ideologii tego forum. Nie napędzamy nikomu klientów.

Anna68 napisał:
To sąd cywilny- to nie urząd??? Nie wiedziałam.
I jeszcze raz- nie mam zamiaru zniechęcać.

I sama wykazujesz brak wiedzy. Z urzędu sprawy prowadzi Policja wtedy przedstawicielem naszym staje się prokurator na sprawie , a koszty adwokata ponosi pozwany. Miejscem rozprawy jest miejsce zamieszkania poszkodowanego. Choć w tym wypadku to cała Polska.

Sprawa cywilna jest z powództwa cywilnego i wtedy ponosi się koszty choćby adwokata , złożenia pozwu jak masz w regulaminie w sądzie wyznaczonym przez KH jak inne koszty.

Sąd to zawsze Sąd nie ma sądu cywilnego.

Ostatnia edycja:
nkb napisał:
"Większość zgłoszonych spraw prowadzona jest przez Komisariat Policji Wrocław Osiedle Sprawa 5601/1820/12/MP pod nadzorem Prokuratury Rejonowej dla Wrocławia Psie Pole . Sprawa do Wrocławia została skierowana przez Prokuraturę Rejonową w Ząbkowicach Śląskich (tam jest/był zameldowany KH) (Sprawa z Ząbkowic ma nr DS1480/12"

Ok, jak potwierdzą. Jak nie, to mam dwie inne opcje (j.w. moje posty).

Anna68 napisał:
Ok, jak potwierdzą

Mnie wyrażnie policjant powiedział, że będą się kontaktować z policją we Wrocławiu i z prokuraturą. Powiedział też, że pan xx będzie przesłuchiwany w tej sprawie przez policję wrocławską.
Ale też zastanawiał się przez chwilę czy prokurator nie odrzuci sprawy jako że ma znamiona spr cywilnej. Zobaczymy
Jedno wiem, że im więcej zgłoszeń, to tym trudniej zamieść ten problem pod przysłowiowy dywan. Jeśli nic nie zrobi się w tej sprawie ( i innych podobnych ) to daje się przyzwolenie oszustom itp.
Ja już w tej chwili nigdzie się nie loguję ani nie rejestruję - a chyba nam nie o to chodzi ...( nawet, aby wejść na to forum mocno się zastanawiałam )

Evad napisał:
Ale też zastanawiał się przez chwilę czy prokurator nie odrzuci sprawy jako że ma znamiona spr cywilnej. Zobaczymy

O tym właśnie piszę. Akurat rozumiem trochę słownictwo prawnicze, więc sama grzebię w przepisach. Szukam też jakichkolwiek śladów na ten temat, jakie orzeczenia wydają sądy. To jest do zrobienia w sprawach cywilnych, fakt, kosztujących. No, ale tu nie chodzi tyle o pieniądze, co o sam proceder i na pewno będzie mnie sprawa cywilna więcej kosztować, niż te 123 zł. No, ale moimi pieniędzmi będę płacić, dlatego zastanawia mnie jeden delikwent. No, ale może nie mam racji, może to faktycznie tylko różnica zdań.
Aha, nie wykluczam Policji, ale po decyzji sądu cywilnego- taka powinna być kolej rzeczy. Zresztą tak Ci w sumie podpowiedzieli sami policjanci. Wszystko jeszcze będzie zależeć od przebiegu zdarzeń. Dzięki, w każdym bądź razie potwierdziłaś, że idę dobrym tokiem myślenia.

tak , ale też i w podtekście było , ze chodzi TYLKO o 123 zł .
Więc dlatego trzeba temu nadać wymiar taki, że to jest 123 zł razy ileś osób ( firm )

Choć jeśli od tego zapłaci pan xx Vat - to skorzysta też państwo :)

Baza danych osobowych nie została zgłoszona do GIODO.
Poza tym, mimo kilkukrotnego żądania usunięcia danych/konta, konto i dane firmy nadal są upublicznione w katalogu.
Ale co z tego, skoro jesteśmy przedsiębiorcami, a nie konsumentami;)
Chore państwo.
Dzisiaj mija termin płatności, zobaczymy co będzie dalej...

Postąpi zgodnie ze swoim "nowym" umową - regulaminem.
§ IV. ŚWIADCZENIA WZAJEMNE 4 . Nieterminowe uiszczanie należności z tytułu realizacji Usługi skutkować będzie naliczaniem odsetek w wysokości czterokrotności stopy procentowej kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego.
Co będzie egzekwował przez e-sąd.

Pytanie:
czy już ktoś zakładał np. forum na poczet pozwu zbiorowego????

Spoko12 napisał:
Co będzie egzekwował przez e-sąd.
, który ma obowiązek przyjąć nasz sprzeciw z uzasadnieniem. Firmom windykacyjnym też mówić, że u tego Pana długów się nie ma- faktura bezprawnie wystawiona.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót