serwis komputerowy a instalacja płyty klienta

• Autor wątku Autor wątku zagubiony28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zagubiony28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jestem tu nowy i nie za bardzo się orientuję a więc jeżeli napisałem nie w tym dziale bardzo przepraszam. Otóż nurtuje mnie bardzo to zagadnienie i byłbym bardzo wdzięczny za rzetelne informacje. Czy prowadząc serwis komputerowy mogę zainstalować na komputerze (oczywiście klienta), pirackie programy, systemy które on osobiście mi dostarczy na własnych płytach? Chodzi mi oczywiście o zlecenie takiej usługi przez klienta mojemu serwisowi? Czy może ja jako właściciel jestem zobligowany do sprawdzenia wszelkich licencji? Kto za to odpowiada ja, czy klient? Z góry dziękuję za odpowiedź gdyż naprawdę nie mam zielonego pojęcia jak mam postępować z takimi klientami i czy odpowiedzialność karna w takim przypadku spoczywa na mnie czy kliencie?

oddaj ten komputer klientowi i nie baw sie w takie żeczy

Wiem że w servisie gdzie kupowałem jest taka opcja (duża znana firma) Klient podpisuje kartkę że zleca instalację własnego oprogramowania Chyba chodzi o to że np. klient przynosi Windowsa (pirata) a serwis instaluje mu go. W razie problemów tłumaczą się tym że niby jest to prawdziwa kopia zapasowa oryginalnej płytki którą klient posiada w domu, Ale np. jej nie zabrał bo się boi że się porysuje:D Musisz dobrze skonstruować tą umowę tak żeby być "czystym" w razie jakiś jaj. Bo chyba nie jest zabronione posiadanie i używanie kopi zapasowej własnego oprogramowania?

imppc napisał:
Wiem że w servisie gdzie kupowałem jest taka opcja (duża znana firma) Klient podpisuje kartkę że zleca instalację własnego oprogramowania Chyba chodzi o to że np. klient przynosi Windowsa (pirata) a serwis instaluje mu go. W razie problemów tłumaczą się tym że niby jest to prawdziwa kopia zapasowa oryginalnej płytki którą klient posiada w domu, Ale np. jej nie zabrał bo się boi że się porysuje:D Musisz dobrze skonstruować tą umowę tak żeby być "czystym" w razie jakiś jaj. Bo chyba nie jest zabronione posiadanie i używanie kopi zapasowej własnego oprogramowania?
mozna i tak

Fakt, o tym nie pomyślałem. Czyli wszystko zależy od tego jak dobrze skonstruowana jest umowa? Pogrzebałem trochę i doczytałem się iż co do systemu klient ma prawo przynieść kopię zapasową, ale jeżeli chodzi już o pozostałe programy to moim obowiązkiem jeżeli zauważę że płyta jest nieoryginalna jest zgłoszenie na policję takiego faktu :?: Czy to prawda, czy może coś poplątałem?

zagubiony28 napisał:
Fakt, o tym nie pomyślałem. Czyli wszystko zależy od tego jak dobrze skonstruowana jest umowa? Pogrzebałem trochę i doczytałem się iż co do systemu klient ma prawo przynieść kopię zapasową, ale jeżeli chodzi już o pozostałe programy to moim obowiązkiem jeżeli zauważę że płyta jest nieoryginalna jest zgłoszenie na policję takiego faktu :?: Czy to prawda, czy może coś poplątałem?

Prawda 8-)

zagubiony28 napisał:
Pogrzebałem trochę i doczytałem się iż co do systemu klient ma prawo przynieść kopię zapasową, ale jeżeli chodzi już o pozostałe programy to moim obowiązkiem jeżeli zauważę że płyta jest nieoryginalna jest zgłoszenie na policję takiego faktu :?: Czy to prawda, czy może coś poplątałem?
W ogólnym przypadku nie jesteśmy właścicielami posiadanych programów komputerowych, a jedynie posiadamy egzemplarz takiego oprogramowania (jego kopię) wraz z licencją na używanie tego egzemplarza programu komputerowego.

Co do kopii zapasowej programu komputerowego, to możliwość wykonania oraz posiadania jej przez właściciela licencji do danego programu (a nie właściciela programu...) określa właśnie ta licencja.

Czyli takie oświadczenie klienta serwisu powinno brzmieć raczej w klimacie "że klient zleca instalację posiadanego przez siebie licencjonowanego oprogramowania" albo właściwie "że zleca instalację oprogramowania, które nie jest obciążone roszczeniami osób trzecich, zaś, jeśliby się takie ujawniły, zaspokoi je w imieniu serwisu". Wtedy, serwis instalujący oprogramowanie legalne inaczej i tak naruszałby prawo autorskie, ale za to mógłby spokojnie wytoczyć roszczenie zwrotne w stosunku do nierzetelnego klienta... Taaak, z softem trzeba uważać....

Poszukaj w archiwum forum (opcja 'Szukaj') - było wiele podobnych postów - nawet są jakieś przykładowo wylistowane na dole tej strony... ;)

thx :brawo::brawo: wszystkim za odpowiedzi

Powrót