serwis odrzucił reklamacje telefonu po 20 dniach.

• Autor wątku Autor wątku Flatron11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Flatron11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Dokładnie 1 lipca oddałem telefon na gwarancję. Powodem reklamacji był problem z ładowaniem telefonu. Wkładka do ładowania prawdopodobnie uszkodzona. Ładowarkę musiałem ustawić pod pewnym kątem, żeby zaczęła ładować. Usterka niby prosta w naprawie, ale pojawił się problem. Delikatne pęknięcie na wyświetlaczu, serwis użył tego argumentu do odmówienia reklamacji jako, że jest to usterka mechaniczna i nie pozwala dostać się do środka telefonu.

Wyczytałem, że serwis ma 14 dni na odniesienie się do danej reklamacji. Dostałem odpowiedź dzisiaj czyli 20 lipca. Jak dobrze widać nie zmieścili sie w terminowym czasie. Proszę mi powiedzieć czy w tej sytuacji mam prawo do wymagania od danego serwisu pozytywnego rozpatrzenia gwarancji.

Proszę mi również powiedzieć czy jest jakis przepis prawny, który zwalnia serwis od uświadomienia klienta w ciągu 14 dni o decyzji ?

Pozdrawiam.

Flatron11 napisał:
Wyczytałem, że serwis ma 14 dni na odniesienie się do danej reklamacji

Gdzie to wyczytałeś? W warunkach gwarancji masz taki zapis?

Nie ma takiego przepisu, który wymaga od serwisu gwaranta uświadamiania klienta w ciągu 14 dni.

art. 8 ust. 3

Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie
ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za
uzasadnione.

Chodzi mi o ten zapis. Tyczy się mnie w wyżej przeze mnie opisanej sytuacji ?

Zdecydowałeś się skorzystać z gwarancji, więc obowiązują Ciebie zapisy zawarte w gwarancji, a nie w ustawie.

Powrót